MAАE определя като „ограничен“ напредъка за ядрената програма на Иран

От Агенцията отчитат проявеното съдействие от страната на близкоизточната държава

24.03.2015 | 08:42 Редактор: Мариета Иванова
MAАE определя като „ограничен“ напредъка за ядрената програма на Иран

Международната агенция за атомна енергия отчете проявеното сътрудничество от страна на Иран по преговорите за ядрената програма на страната, но определя напредъкът по въпроса през последните месеци като „твърде ограничен“. Това е заявил генералният директор на МААЕ Юкия Амано, предава БТА, цитирайки AFP. Амано е във Вашингтон за международната конференция за ядрена политика на фондация "Карнеги".

 

МААЕ изрази съжаление от недостатъчния напредък в сътрудничеството си с Иран по възможно военно измерение на ядрената му програма, като подчерта, че това не е причина той да не сключи споразумение с големите сили.

 

Делегация на МААЕ посети преди две седмици Техеран, а в последния си доклад от 19 февруари агенцията обвини Иран, че не й е дал никакви обяснения, които да дадат отговор на недоизяснените въпроси.

Споровете обаче не бива да попречат на Иран и страните от групата "5+1" (САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания плюс Германия) да постигнат до края на март принципно споразумение, гарантиращо мирния характер на иракската ядрена

Още по темата

програма в замяна на постепенно отменяне на санкциите.

Иран трябва да направи всичко възможно да бъде максимално прозрачен, за да се повиши доверието в дейностите на страната. А ако се постигне споразумение, в интерес на Иран ще е да го прилага, каза Амано преди подновяването на преговорите по иранската ядрена програма в швейцарския град Лозана в четвъртък.