МААЕ: Разследването на иранската ядрена програма не може да продължава вечно

Aгенцията ще направи заключение за иранската ядрена програма едва след като бъдат изяснени спорните въпроси

02.03.2015 | 17:02 Редактор: Георги Стоянов
МААЕ: Разследването на иранската ядрена програма не може да продължава вечно

Мощност за производство на тежка вода близо до Арак, Иран

Разследването на иранската ядрена програма не може да продължава вечно, заяви директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че Техеран все още не е предоставил ключова информация.

Още по темата

"Този процес не може да продължава безкрайно", заяви Амано. "Иран все още не е дал обясненията, които ще позволят на агенцията да изясни две спорни практически мерки", добави той пред Управителния съвет на МААЕ във Виена.

"Агенцията е готова да ускори работата по решаването на оставащите въпроси, доколкото е възможно, ако Иран засили сътрудничеството си и своевременно предоставя достъп до необходимата информация, документация, площадки, материал и служители, както иска МААЕ", подчерта Амано.

Той посочи, че агенцията ще направи заключение за иранската ядрена програма едва след като бъдат изяснени спорните въпроси.

Шестте световни сили се опитват да постигнат с Иран споразумение за ограничаване на ядрената му програма в замяна на отменянето на икономическите санкции.

Амано добави, че остава сериозно загрижен за севернокорейската ядрена програма. Той призова Пхенян да започне отново да изпълнява задълженията си по Споразумението за неразпространение на ядреното оръжие. Амано напомни, че са изминали вече почти шест години, откакто от инструкторите на МААЕ било поискано да напуснат КНДР, но подчерта, че агенцията все още е готова да играе роля в проверката на севернокорейската ядрена програма.