Джон Кери ще се срещне с Лавров в Швейцария

Кери се очаква да поиска от Москва гаранции за прозрачно разследване на убийството на Борис Немцов

02.03.2015 | 10:42 Редактор: Георги Стоянов
Джон Кери ще се срещне с Лавров в Швейцария

Американският секретар Джон Кери ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Женева, за да обсъдят кризата в Украйна, съобщава BBC.

Разговорите са провеждат на фона на очаквания доклад на ООН за нарушения на човешките права в района на конфликта.

Кери се очаква да поиска от Лавров гаранции за прозрачно разследване на убийството на руския опозиционер Борис Немцов.

Още по темата

Има данни, че в дните преди да бъде застрелян в петък вечерта в Москва, Немцов е подготвял доклад, разобличаващ присъствието на руски военни в Украйна.

Срещата между двамата дипломати се случва по-малко от седмица след като Кери обвини руските представители, че са го излъгали, гледайки го в очите, относно сраженията в източната част на Украйна.

Кери и Лавров ще говорят също за дебата в САЩ и в ЕС за нови санкции срещу Москва в случай на отказ от прилагане на споразумението за прекратяване на огъня в Украйна.

След срещата с Лавров Кери ще говори пред Съвета за правата на човека на ООН, който започва нова сесия. След това ще отиде в Монтрьо, на другия бряг на езерото Леман, за да се срещне с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, за да говорят за иранската ядрена програма.

Тези разговор са предвидени да продължат до сряда следобед. След Швейцария Кери ще отиде отново в Саудитска Арабия, за да разговаря с новия крал Салман, после ще се отбие в Лондон, за да се срещне с колегите си от страните от региона на Персийския залив.

Очаква се по време на речта си в Съвета за човешките права Кери да защити Израел в момент, в който във Вашингтон пристига израелският премиер Бенямин Нетаняху, който се очаква да произнесе реч в Конгреса, в която ще критикува преговорите по иранската ядрена програма, отбелязва Ройтерс.

Едно от основните притеснения на Вашингтон във връзка с Израел е разследване на ООН за миналогодишната израелска  операция в ивицата Газа, в която загинаха над 2100 палестинци, повечето от които цивилни, както и шестима израелски цивилни и 67 израелски военни. Разследването ще представи доклад на 23 март.

Разследващите проверяват за нарушения на правата на човека и от страна на Израел, и от страна на палестинците по време на този конфликт.

Дългата обиколка на Кери като цяло му дава възможност да не е във Вашингтон по време на визитата на Нетаняху в САЩ, където той беше поканен от републиканците в Конгреса, но без поканата да е съгласувана с Белия дом.