Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Илиян Василев: Крайноруски националисти стоят зад убийството на Немцов

Бившият ни посланик в Русия споделя хипотезата, че руският опозционер е жертва на войната в Донбас

28.02.2015 | 20:58
Илиян Василев: Крайноруски националисти стоят зад убийството на Немцов

Политическото убийство на Борис Немцов няма как да не се отрази освен разтърсващо на руското общество. Това коментира бившият посланик на България в Русия Илиян Василев в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков.

"Една от хипотезите и то валидните, която аз споделям е, че това убийство е на излезли извън контрол крайни руски националисти или тези, които се бият във Украйна, водени от ролята на този процес на Немцов. Знаете, че той се готвеше да направи доклад с конкретни доказателства за ролята на Русия за войната в Украйна и за тях това е предателство. Има всякакви други хипотези, но тази според мен, е най-достоверната...Могат да бъдат и кадировци, могат да бъдат и зелени човечета, могат да бъдат и крайни националисти.Това не е нищо ново в руската история." - смята бившият посланик на България.

Според Василев има разминаване в ценностите на руското общество. По-масовото вярване в силната ръка на Путин,че е гарант за стабилно развитие на Руската Федерация, прелива от война в Източна Украйна във война към Москва. Това ще доведе до ескалация на напрежението сред руснаците, насилие и вълна от подобни събития, прогнозира дипломатът.

Що се отнася дали виновните ще бъдат намерени и наказани Василев изрази хипотеза, че някой все пак ще понесе вината за убийството на руския опозиционер. Според бившият посланик в Москва обаче е малко вероятно физическите убийци да останат живи. Истинските поръчители на покушението срещу Немцов няма да бъдат разкрити, допълни Василев.