Бенямин Нетаняху пристигна във Вашингтон по покана на републиканците

Посещението не е съгласувано с администрацията на президента Барак Обама

02.03.2015 | 14:27 Редактор: Георги Стоянов
Бенямин Нетаняху пристигна във Вашингтон по покана на републиканците

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна в САЩ, за да се опита да попречи на постигането на евентуална сделка по иранската ядрена програма, съобщава BBC.

Според Нетаняху сделката не би попречила на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Още по темата

Той се очаква да изнесе реч пред американския Конгрес във вторник. Речта обаче не е съгласувана с администрацията на президента Барак Обама, което предизвика гневна реакция от страна на Белия дом.

Посещението на Нетаняху е направено едва две седмици преди парламентарните избори в Израел.

Няколко конгресмени от демократическата партия, както и вицепрезидентът Джо Байдън заявиха, че няма да присъстват в залата по време на речта.

Американският държавен секретар Джон Кери, който днес ще се срещне с иранския си колега Мохамед Джават Зариф в Женева заяви, че се надява речта да не се превърне в „политически футболен мач”.

Президентът Обама невъзнамерява да се срещне с Нетаняху следващата седмица.

Представител на Белия дом коментира „старата-практика” американският президент да не се среща с държавни глави, на които им предстоят избори.

Нетаняху със своята партия Ликут води оспорвана предизборна кампания срещу Партията на труда на Ицхак Херцог, който критикува премиера за хладните му отношения с Обама.

В речта пред Конгреса Нетаняху се очаква да разкритикува преговорите по иранската ядрена програма и да предупреди, че международната общност и Иран ще сключат "лошо" споразумение относно иранските ядрени амбиции.

"Знаем много неща относно споразумението и според нас това е лошо споразумение", заяви източник от делегацията, съпътстваща Нетанаху по време на визитата му в САЩ.

В замяна на гаранции, че ядрената програма на Иран е с граждански и мирни цели, се очаква, че санкциите срещу Техеран ще бъдат вдигнати от международната общност.

Очаква се в речта си в Конгреса израелският премиер да се опита да убеди парламентаристите и американското общество, че първоначалната рамка на споразумението, което се дискутира между международната общност и Иран, е опасна.

Критици на премиера обаче смятат, че с тази реч, той ще се намеси във вътрешната политика на САЩ. Републиканците в Конгреса, които контролират и двете камари, искат по-големи санкции срещу Иран, но Барак Обама ги призова за търпение, докато траят преговорите по иранската ядрена програма.

Критици на Нетаняху смятат, че чрез речта си той ще се опита да извлече политически ползи в навечерието на израелските избори, насрочени за 17 март.

Преди да замине за САЩ Нетаняху заяви, че тръгва на мисия от съществено значение и че има чувството, че е пратеник на всички жители на Израел. Той подчерта, че чувства дълбоко безпокойство за сигурността на израелските граждани и за съдбата на Израел и на израелския народ. Нетаняху обеща да направи всичко възможно, за да осигури безопасно бъдеще на израелския народ.

Той добави, че уважава Обама и вярва в силата на американо-израелските отношения.

По повод притесненията на Нетаняху за сигурността на Израел Джон Кери пък заяви малко преди да отпътува за Швейцария, че целта на преговорите с Иран е да се попречи на Техеран да има ядрено оръжие. Той припомни, че сега действа временно споразумение с Иран, което вече е направило Израел по-сигурен.

Кери посочи като примери намаленото обогатяване на уран от Иран, прекратяването на производството на центрофуги за обогатяване на уран, спирането на реактор за плутоний и въвеждането на режим на инспекции. Кери увери, че към бъдещото споразумение с Иран ще се прилага изискването Израел да в безопасност.

Американският държавен секретар Джон Кери вече е на обиколка извън САЩ, така че също ще избегне срещата с Нетаняху.