Саудитска Арабия: Не трябва да се дава на Иран ядрено споразумение, което не заслужава

Сунитска Саудитска Арабия е силно резервирана към шиитски Иран

23.03.2015 | 19:51 Редактор: Ирина Георгиева
Саудитска Арабия: Не трябва да се дава на Иран ядрено споразумение, което не заслужава

Не бива да се дават на Иран "споразумения, които не заслужава" на сегашните преговори със световните сили за иранската ядрена програма, заяви министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Сауд ал Фейсал на пресконференция след срещата с британския си колега Филип Хамънд, който е на посещение в кралството, предаде БТА.

Сунитска Саудитска Арабия е силно резервирана към шиитски Иран, който е неин регионален съперник, отбелязва Reuters. На 31 март изтича срокът за сключване на политическо споразумение между Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия). 

Според някои международни медии Франция упреква САЩ, че не са достатъчно взискателни за гаранциите, които трябва да даде Техеран по ядрената си програма. 

Саудитският министър настоя за "гаранции, че тази програма няма да се превърне в ядрено оръжие, което ще застраши регионалната и световната сигурност". Още повече, че "Иран води агресивна политика в региона, постоянно се меси в делата на арабските страни и се стреми да предизвика верски конфликти" в Близкия изток, добави той. 

Двамата министри се обявиха и категорично против участието на президента Башар ал Асад в уреждането на конфликта в Сирия, предаде ТАСС.

"Няма роля за Асад в уреждането на сирийския конфликт, нито сега, нито в бъдеще." - заяви принц Сауд ал Фейсал. Той отбеляза, че решението на сирийската криза трябва да се основава на положенията от първото Женевско споразумение между режима в Дамаск и опозицията.

Британският външен министър се застъпи за продължаване и увеличаване на помощта за умеренага опозиция в Сирия. 

Освен това двамата министри обявиха подкрепата си за легитимността на сегашния президент на Йемен Абд Рабу Мансур Хади и изразиха сериозна загриженост от ситуацията в страната.  Те подкрепиха предложената от Саудитска Арабия идея в Рияд да се състои диалог между различните сили в Йемен с цел да се постигне мир.

"Ако ситуацията в Йемен не се уреди с мирни средства, страните от региона ще предприемат необходимите допълнителни стъпки."- подчерта външният министър на Саудитска Арабия.