Саудитска Арабия: Иранската сделка може да предизвика надпревара за ядрено гориво

Саудитска Арабия подписа споразумение за ядрено сътрудничество с Южна Корея

16.03.2015 | 08:57 Редактор: Ирина Георгиева
Саудитска Арабия: Иранската сделка може да предизвика надпревара за ядрено гориво

Високопоставен член от саудитското кралско семейство е предупредил, че сделката за ядрена програма на Иран може да насърчи и другите държави от региона да развиват атомно гориво. Принц Турки ал-Фейсал съобщи за BBC, че Саудитска Арабия ще си търси правата като другите народи.

Шест световни сили водят преговори по споразумение, насочено за ограничаването на ядрената дейност на Иран, но не и за нейното пълно приключване. Критиците твърдят, че това ще предизвика ядрена надпревара в региона предизвикана от съперничеството между Саудитска Арабия и Иран.

"Винаги сме казвали, че каквото и да излезе от тези преговори, ние ще искаме същото." - заяви длъжностно лице на принца от Саудитска Арабия.

"Така че, ако  Иран има способността да обогатява уран на каквото и да е ниво, то не само Саудитска Арабия ще настоява за това. Целият свят ще бъде отворена врата, за да "мине" през този маршрут без никакви забрани и това е основното ми възражение към шестте сили." - допълни още той.

Докато наближава крайният срок през март за иранската сделка, миналата седмица Саудитска Арабия подписа споразумение за ядрено сътрудничество с Южна Корея, което включва план за проучването на възможността за изграждане на два ядрени реактора в Кралството.

Столицата на Кралство Саудитска Арабия, Рияд също подписа споразумение за ядрено сътрудничество с Китай, Франция и Аржентина, и възнамерява да изгради 16 ядрени реактора през следващите 20 години.