Нови преговори по иранската ядрена програма в Монтрьо

05.03.2015 | 09:32
Нови преговори по иранската ядрена програма в Монтрьо

/Снимка: Туитър - Джон Кери и иранският външен министър в Монтрьо, 4 март 2015/

Американският държавен секретар на 5 март 2015 пристигна в Саудитска Арабия, в отговор на тревогите на страните от Персийския залив по предстоящата ядрена сделка с Иран и нестабилността в Йемен и други места.

Ден след като завърши последния кръг преговори с Иран, Кери ще се срещне в четвъртък, 5 март в саудитската столица Риад с външните министри на страните от Персийския залив и новия крал на Саудитска Арабия.

Кери ще ги увери, че сделка с Техеран няма да позволи на Иран да направи бомба и няма да означава примирението на САЩ по редица въпроси от сигуността.

 

Ядрената сделка

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф са успели да постигнат „определен напредък“ в преговорите, включително по някои ключови аспекти от санкциите, съобщава РИА Новости, цитирайки иранската делегация.

„Шесторката“ и Иран започват нов кръг преговори по ядрената програма на Техеран след три дни интензивни дискусии с участието на Джон Кери и Джавад Зариф.

По-рано в швейцарския град Монтрьо се проведоха тридневни американо-ирански преговори. За изглаждането на техническите детайли на бъдещото споразумение в преговорите се включи ръководителят на Организацията по атомна енергия на Иран Али Акбар Салех и министърът на енергетиката на САЩ Ърнест Монис.

Още по темата

Американският държавен секретар заяви, че никакви външни или политически фактори не могат да попречат на хода на преговорите по иранската ядрена програма.

Според Кери всяко постигнато споразумение по ядрената програма ще включва проверки с инспекции и други подобни мерки.

Той отбеляза неголям напредък, постигнат на сегашния кръг от преговори, но посочи значителните разногласия, оставащи в позициите на страните.

"Иранските преговори остават тежки, напрегнати. Целта ни не е да постигнем сделка на всяка цена; а да постигнем правилната сделка. Ще подновим на 15 март", написа Кери в Туитър.

Израел

Израелският премиер осъди предложеното от президента Обама ядрено споразумение с Иран по време на обръщение към Конгреса на 4 март 2015.

Това, което Нетаняху реши да не  каже показва промяна, коментира Ню Йорк Таймз.

Речта на Нетаняху не включваше внимателно подготвения предварително текст, който – според израелската делегация – е сигнал за промяна в полицията, макар и малка.

Вместо да настоява, че на Иран трябва да бъде забранено всякакво обогатяване на уран, както говореше в миналото, Нетаняху даде знак, че все още може да приеме умерени възможности в тази област, но не така големи, както може да допусне Обама