Подкрепени от Иран бойци напредват към позициите на ИДИЛ в Тикрит

05.03.2015 | 09:18
Подкрепени от Иран бойци напредват към позициите на ИДИЛ в Тикрит

/Снимка: Юронюз/

Подкрепени от Иран бойци напредват към позициите на ИДИЛ в Тикрит, съобщава Ройтерс.

Офанзивата тази седмица е най-големият координиран щурм към града, известен като родно място на бившия президент на Ирак Садам Хюсеин и завладян от Ислямска държава през юни 2014.

Това е пример как вече Техеран, а не Вашингтон играе по-важна роля във войната срещу ИДИЛ, коментира агенцията.

За разлика от прибързаната и провалена офанзива срещу Тикрит през юли, тази кампания явно следва методичната военна стратегия на иранските съветници в съседна Сирия, помогнали на президента Асад да си възвърне част от изгубените територии.

Иранският военен командир Касам Солеймани, наред с двата иракски шиитски лидери на полувоенни формирования водят кампанията в Източен Тикрит.

Солеймани, генерал от иранската Революционна гвардия е командир на елитните части Кудс на Техеран, които Вашингтон смята за терористична организация, отговорна за обучение и въоръжаване на шиитски милиции в целия Близък Изток.

Най-малко 20 000 бойци участват в иракската офанзива, главно от шиитските милиции Хашид Шааби /Народна мобилизация/. Те са подкрепени от въздуха от иракски самолети и макар и не директно от водената от САЩ коалиция, която обстрелва цели на Ислямска държава на други места в Ирак и Сирия.

Напредъкът в първите три дни на битката е стабилен, често забавян от снайперисти и бомби на пътя за Тикрит.

Напредването е внимателно подготвено - от бронирани булдозери, които копаят окопи за защита на бойците всяка вечер – до шейховете и „идеологическите части“, които повдигат духа им, съобщава Ройтерс.