Кери призна за напредък в преговорите за иранската ядрена програма

Държавният секретар подчерта, че все още има и сериозни различия

21.03.2015 | 15:35 Редактор: Мариета Иванова
Кери призна за напредък в преговорите за иранската ядрена програма

За постигнат значителен напредък в усилията да се гарантира, че иранската ядрена програма няма да доведе до разработване на оръжия, съобщи държавният секретар на САЩ   Джон Кери. Той обаче изтъкна, че все  още има сериозни различия, които пречат да се постигне споразумение, предава БТА, позовавайки се на Associated press.

След седмица на преговори по ядрения въпрос Кери каза, че САЩ не бързат да се договарят, дори при все че 31 март - крайният срок да се подпише рамково споразумение по проблема, вече наближава.

По думите на държавния секретар е необходимо да се вземат фундаментални решения. Той подчерта, че световните сили и Иран в момента разполагат с възможност да постигнат дипломатическо уреждане на въпроса с ядрената програма.

По-късно днес Кери ще отпътува за Лондон, за да се срещне с европейските съюзници, а след това ще се върне във Вашингтон.

Следващият кръг от преговорите на шестте световни сили (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) с Иран за ядрената му програма ще започне на 26 март, четвъртък, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на външните работи.