Мохамед Халаф: За Европа най-голямата опасност е в Либия

Нито НАТО, нито САЩ, нито ООН правят нещо да спират разпада на Либийската държава, коментира журналистът

20.03.2015 | 21:03 Редактор: Мариета Иванова
Мохамед Халаф: За Европа най-голямата опасност е в Либия

Най-голямата опасност за Европа е Либия, коментира в предаването Денят On Air журналистът Мохамед Халаф. Той поясни, че „Ислямска държава” се опитва да внедри сред бежанците в Либия около 5 хиляди джихадисти, които след това да се прехвърлят в Европа. В същото време по думите му „нито НАТО, нито САЩ, нито ООН правят нещо, за да спират разпада на Либийската държава, защото се опариха в Афганистан, Ирак, Либия, в Сирия -пета година не искат да се намесват”.

По думите му в перспектива от 15 години никой не може да задържи започналите процеси.

Халаф подчерта, че причините за случващото се са натрупаните промени в самите общества през годините. И допълни, че това има отношение към образованието, социалните и икономически процеси,  формираната културната идентичност и т.н.

Халаф коментира и преговорите за ядрената програма на Иран.  Той поясни, че момента се образуват две оси в Арабския свят. От една страна, по думите му Иран „окупира” четири държави- Ирак, Сирия, Ливан и Либия,  „чрез тежко въоръжение и подставени лица”.

Подписвайки споразумение с Иран, обаче, САЩ засилва ролята на тези държави, които ще имат повече ресурси с отпадането на наложено ембарго в различни сектори, и по-голяма роля в региона. Това на свой ред, би засилило и ролята на Ислямска държава, разположила силите си в тези държави, стана ясно от думите на Халаф.

По другата ос се работи за сключването на споразумение между Саудитска Арабия, Турция, Египет и Пакистан – ислямска държава, която има и ядрено оръжие, коментира Халаф. Той поясни, че разделението и опитите за доминация по тези оси са на основа шиити- сунити.