Т. Петкова: България остава важен фактор на енергийния пазар в региона

В Санкт Петербург енергийният министър представи проекта за изграждане на газов хъб край Варна

19.06.2015 | 16:45 Редактор: Мариета Иванова
Т. Петкова: България остава важен фактор на енергийния пазар в региона

България остава важен фактор на енергийния пазар в региона, коментира по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на енергетиката и Investor.bg.

По думите й в страната годишно се произвеждат средно между 42 и 43 тераватчаса електроенергия. От тях се изнасят към 11 тераватчаса за съседните на България страни (основно Гърция, Турция, Сърбия и Македония).

 „Около 34% от електроенергията в България се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“. Затова и една от основните задачи е да удължим живота на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа“, каза още Петкова по време на кръглата маса „Привеждане в действие на възможностите: интегриране на европейския, руския и азиатския енергиен сектор“ в рамките на форума.

„Работим успешно с руските ни партньори от „Росатом“ и забавяне на тези програми няма да има“, категорична беше тя.

По време на ядрения форум „Атомекспо“, провел се в началото на месеца в руската столица Москва, от „Росатом“ също гарантираха, че няма да забавят проектите. Ядрената енергетика не трябва да е подчинена на политиката и задълженията трябва да бъдат изпълнявани, коментира тогава зам.-изпълнителният директор на атомната корпорация Кирил Комаров в отговор на въпроса дали охладнелите отношения между Русия и Запада ще поставят под риск удължаването на живота на двата блока.

По време на дискусията в Санкт Петербург Петкова е представила и проекта за изграждането на газов хъб край Варна.
„Проектите, които са част от концепцията за газов хъб, са включени в десетгодишния план за развитие на Европейската мрежа на операторите за пренос на природен газ ENТSOG“, е обяснила тя. Проектът е важен за страната, но от друга страна и България е фактор, защото на територията на страната се намират 80% от компресорните станции в региона.

„В момента българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз” работи за увеличаване капацитета на 4 от 6-те компресорни станции за транзит”, допълни още българският енергиен министър.

За реализацията на проекта от ключово значение ще бъде и изграждането на междусистемните връзки със съседните държави, както и разработването на местните находища.

Петкова е коментирала още и че до началото на 2016 година се очаква пълна либерализация на енергийния пазар в България. Това ще даде възможност продажбата на електроенергия да се осъществява изцяло при пазарни условия, допълни тя.