Подобряването на енергийната ефективност ще повиши конкурентоспособността на икономиката

Нужно е да се намали енергоемкостта на икономиката у нас

09.06.2015 | 17:08 Редактор: Ирина Георгиева
Подобряването на енергийната ефективност ще повиши конкурентоспособността на икономиката

Подобряването на енергийната ефективност ще повиши конкурентоспособността на икономиката и жизнения стандарт на хората. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на откриването на българо-италиански форум "По-модерни, по-конкурентоспособни, по-силни: околна среда и енергийна ефективност в България".

Участниците във форума дискутираха приоритетите на страната в областта на енергийната ефективност, свободния енергиен пазар в страната, опитът на България в управлението на водите, както и практиката на различни италиански компании в тези сфери.

Намаляването на енергоемкостта на българската икономика е една от най-важните задачи пред правителството, отбеляза заместник-министърът Станков. Той мотивира важността на мерките в тази посока с факта, че към момента единица продукция в България се произвежда с около два пъти повече енергия в сравнение със средното равнище в ЕС, а потенциалът за енергийни спестявания в дома се оценява на около 25–30 %.

"Комплексът от задачи, които изпълнява правителството, трябва да доведе до промяна на тези стойности." - посочи заместник-министър Станков.

"Сред най-важните мерки за това е програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", която се финансира по линия на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство." - допълни заместник-министърът. Общият бюджет на програмата е в размер на 15.6 млн. евро.

Друг източник за финансиране на мерки за енергийна ефективност е фондът "Енергийна ефективност и възобновяеми източници". Фондът предлага финансиране при благоприятни условия както за бизнеса, така и за публичния сектор и физическите лица.

Основни донори на фонда са Глобалният екологичен фонд на ООН чрез Световната банка с 10 млн. долара, правителството на Австрия с 1.5 млн. евро, българското правителство с 3 млн. лв., както и частни български спонсори.

"Фондът предоставя както цялостно финансиране на проектите, така и съфинансиране или гаранции пред други институции." - посочи Жечо Станков.

За своята десетгодишна дейност фондът е финансирал 173 проекта на обща стойност около 68 млн. лева, коментира още заместник-министърът. Частични кредитни гаранции са предоставени на 33 проекта на обща стойност около 24 млн. лева.

Сред източниците за финансиране на мерки за енергийна ефективност е и Международният фонд "Козлодуй", създаден, за да съдейства за намаляване на негативните последици от ранното затваряне на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" и да подпомага извеждането им от експлоатация.  

"Първоначално договорената безвъзмездна помощ от фонда бе 550 млн. евро, от които 60% са за проекти в ядрената област и 40% - за мерки за енергийна ефективност. За периода 2010 – 2013 г. са договорени допълнителни 300 млн. евро." - припомни заместник-министър Станков.

Пред участниците във форума той акцентира и върху един нов инструмент за финансиране на мерки за енергийна ефективност -  т.нар. "бели сертификати за енергийни спестявания".

"Опитът на Италия в тази област е впечатляващ и аз ще се радвам, ако можем да се възползваме от него при въвеждането на сертификатите у нас." - каза още г-н Станков.