България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Кукушева: КЕВР не трябва да се намесва на свободния енергиен пазар

08.06.2015 | 13:07 Редактор: Радослава Димитрова
М. Кукушева: КЕВР не трябва да се намесва на свободния енергиен пазар
Рязкото повишаване на цената на тока за бизнеса ще се отрази негативно на всички, каза в ефира на телевизия България Он Ер председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
 
Комисията за енергийно и водно регулиране не трябва да определя цената на електроенергия на свободния пазар. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея отговорността на бизнеса към държавата е да плаща всичките си данъци, а таксата „задължение към обществото“ ще натовари допълнително големите енергийни потребители. Кукушева е на мнение, че трябва да се намали ДДС, който плащат българите, за да се увеличи потреблението на електроенергия. Тя е категорична, че ЕРП-тата нямат право да настояват за повишаване на цените, заради разходите им по поддръжката на електропреносната мрежа. Дружествата имат 15% признаваеми загуби, които напълно се покриват от държавата, уточни експертът.
 
Председателят на Съюза на енергетиците Николай Драгомиров е на мнение, че влиянието на КЕВР върху свободния енергиен пазар се дължи на политически натиск. Според него реалната цена на електроенергията за битовите потребители е с 30 ст. по-висока от сегашната, но политиците не искат поскъпване на тока заради предстоящите избори. Той допълни, че Министерството на труда и социалната политика има отговорността да подпомага финансово хората, които не могат да си покрият задълженията за електроенергия. По този начин трябва да се намалят дълговете на битовите потребители към сектора.