България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

К. Делисивков: Високите цени на тока ще се отразят негативно на икономиката

Енергийният сектор трябва да работи на пазарен принцип, за да бъде по-конкурентен, изтъкна в ефира на телевизия България Он Ер изпълнителният директор на Асоциацията на големите енергийни консуматори Константин Делисивков

05.06.2015 | 12:07 Редактор: Радослава Димитрова
К. Делисивков: Високите цени на тока ще се отразят негативно на икономиката

Повишаването на цените на електроенергия ще отблъсне чуждите инвеститори. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер изпълнителният директор на Асоциацията на големите енергийни консуматори Константин Делисивков. Българските предприятия плащат най-високи цени за ток -  55 евро за мегаватчас, а в Гърция е 34 евро за мегаватчас. След измененията се очаква индустриалните клиенти да плащат над 65 евро за мегаватчас.

Намираме се в конкурентна среда и трябва да оптимизиране производството на електроенергия, изтъкна Делисивков. Според него е необходим е по-адекватен подход на енергетиката към базовите индустрии. Големите производства и предприятия са основният партньор на енергийния сектор, защото са най-големите му потребители, допълни той.  Експертът посочи, че значителното повишаване на цените на тока, може да окаже негативен ефект върху количеството и цената на производството. Това от своя страна е възможно да афектира цялостно върху икономиката в страната.

Българският енергиен холдинг трябва да се увеличи количествата на износа, за да си осигури повече приходи, категоричен е директорът. По думите му само така има шанс да овладее дефицитите в сектора, за да не се стига до постоянното дофинансиране от страна на държавата.