Антон Павлов: Необходима е солидарност за развитието на енергийната инфраструктура в ЮИЕ

Заместник-министърът на енергетиката участва в заседание на Съвета на ЕС във формат енергийни министри

08.06.2015 | 16:16 Редактор: Мариета Иванова
Антон Павлов: Необходима е солидарност за развитието на енергийната инфраструктура в ЮИЕ

Солидарността между държавите от ЕС е ключово условие за развитието на енергийната инфраструктура в Югоизточна Европа. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов, представяйки българската позиция по време на заседанието на Съвета на ЕС във формат министри на енергетиката, което се провежда днес в Люксембург, предават от пресцентъра на енергийното ведомство. Съветът обсъди напредъка по Стратегията за енергийна сигурност, чието изпълнение трябва да съдейства за насърчаване на по-тясното сътрудничество между държавите при спазването на принципа на солидарността.

Стратегията очертава необходимостта от незабавни действия, насочени към повишаване капацитета на ЕС за справяне със съществено прекъсване на доставките на природен газ. Документът препоръчва също укрепване на механизмите за действие при извънредни ситуации, включително координирането на оценките на риска, както и защитата на стратегическата инфраструктура. Намаляването на енергийното потребление, изграждането на добре функциониращ и напълно интегриран вътрешен енергиен пазар, повишаването на енергийното производство в ЕС, по-нататъшното развитие на енергийните технологии, диверсифицирането на външните доставки и подобряването на координацията на националните енергийни политики са другите основни стълбове на стратегията.

България подкрепя съвместните усилия за намаляване на енергийната зависимост на Европа, подобряване на енергийната сигурност и гарантиране на достъпна енергия за гражданите. Един от основните приоритети на нашата страна в тази област е свързан с гарантиране сигурността на газовите доставки  посредством диверсификация на източниците и маршрутите, каза Антон Павлов. По неговите думи в този аспект въпросите, свързани с модернизацията на съществуващата газова инфраструктура в Югоизточна Европа, както и с изграждането на нова такава, са от изключителна важност. Заместник-министър Павлов подчерта, че за тези усилия, насочени към преодоляване на енергийната зависимост, следва да бъде осигурена адекватна финансова подкрепа в рамките на ЕС.

Подобна на тази позиция на България изразиха  Румъния, Гърция и Франция, стана ясно по време на заседанието на енергийните министри.

България смята, че енергийната сигурност следва да се разглежда в широк контекст, който обхваща темите за диверсификация на енергийните доставки и укрепване на инфраструктурата, така и оптималното използване на местните енергийни ресурси и наличния потенциал за повишаване на енергийната ефективност. Според нашата страна, именно в този контекст би следвало да се отчитат механизмите на солидарност в рамките на ЕС и обвързаността с останалите политики на Съюза.

В Люксембург енергийните министри приеха заключения на Съвета относно изпълнението на Рамковата стратегия за Енергийния съюз за повишаване правата на потребителите  и създаване на благоприятен инвестиционен климат в енергийния сектор. Те бяха запознати и с тристранните отношения Украйна – Русия - ЕС и обмениха мнения по обхвата на бъдещата стратегия за втечнен природен газ и неговото съхранение.