Антон Павлов: Сътрудничеството между Югоизточна и Централна Европа ще гарантира енергийната сигурност

България подкрепя предложението за газова междусистемна свързаност

03.06.2015 | 12:12 Редактор: Ирина Георгиева
Антон Павлов: Сътрудничеството между Югоизточна и Централна Европа ще гарантира енергийната сигурност

Сътрудничеството между страните от Югоизточна и Централна Европа ще гарантира енергийната сигурност. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов при откриването на регионалната конференция "Отключване на енергийния потенциал на Югоизточна Европа чрез сътрудничество в сферата на регионалната енергийна политика". 

Днес повече от всякога страните от региона на Югоизточна и Централна Европа, с подкрепата на ЕК, работят съвместно за гарантиране сигурността на енергийните доставки на региона, коментира заместник-министър Павлов. Той е категоричен, че това е приоритет както за страната ни, така и за Европейския енергиен съюз.

"Подкрепяме предложението на ЕК от срещата в София на 9 февруари на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност, че всяка страна от региона на Югоизточна и Централна Европа трябва да има достъп до поне три източника на природен газ." - каза още заместник-министърът Павлов.

Според заместник-министърът на енергетиката днешната международна конференция ще даде възможност за задълбочаване на енергийното сътрудничество между страните. 

Събитието е организирано от Центъра за европейски политически изследвания. В конференцията участваха представители на страните на Югоизточна и Централна Европа. 

/Снимка: Архив/