Николай Николов: Модернизацията на V и VI блок на АЕЦ Козлодуй върви по график

Общата сума, необходима за удължаване ресурса и увеличаване мощността на двата блока е около 360 млн. евро

03.06.2015 | 10:50 Редактор: Ирина Георгиева
Николай Николов: Модернизацията на V и VI блок на АЕЦ Козлодуй върви по график

Водещ приоритет за нас в сферата на ядрената енергетика е продължаване живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" при пълно спазване на най-високите стандарти за безопасност на ЕС. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Николай Николов на международна конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност". По думите му вече са предприети необходимите мерки с цел недопускане на забавяне на модернизацията на двата блока. Изследванията показват, че техническото състояние на компонентите на V и VI блок съответстват на европейските изискванията за надеждност и безопасност.

"Очакванията са с минимум 30 години напред да бъде удължен ресурсът." - съобщи Николай Николов.

Заместник-министърът направи уточнение, че 30 години са разрешени от конструктора, а според българското законодателство такова ще бъде издадено за 10 години, след което се кандидатства отново.

Дейностите по удължаване срока на експлоатация на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" са разделени на два основни етапа. По думите на енергийния заместник-министър над 50% от дейностите по модернизацията на V блок са изпълнени.

Завършването на първия процес позволи стартирането на втория етап от инвестиционния проект – изпълнението на програмата за подготовка за продължаване срока на експлоатация на двата блока.

"В програмата е предвидено изпълнение на 242 мерки, 27 от които вече са изпълнени, а по 203 от тях изпълнението е започнало." - каза той.

Общата сума, необходима за удължаване ресурса и увеличаване мощността на двата блока е около 360 млн. евро, заяви заместник-министър Николов.

"Уверени сме, че модернизацията на V и VI блок на АЕЦ  "Козлодуй" ще приключи в срок", каза още Николов. Той подчерта, че руската страна също е декларирала готовност да изпълни всички задължения в този процес, без забавяне.