Прилагането на европолитиките в българската енергетика ще доведе до реални икономии на първична енергия

Това коментира заместник-министърът на енергетиката Николай Николов

28.05.2015 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Прилагането на европолитиките в българската енергетика ще доведе до реални икономии на първична енергия

Прилагането на европейските политики в българската енергетика ще доведе до реални икономии на първична енергия. Това е в синхрон с визията на ЕК за създаването на Енергиен съюз, където се поставя акцент на енергийната ефективност като средство за създаване на правилна рамка за ефективно енергопотребление. Това коментира заместник-министърът на енергетиката Николай Николов на откриването на кръгла маса, посветена на мястото на централизираното топлоснабдяване и охлаждане в контекста на енергийните политики на ЕС и България. 

"Реализирането на енергийни спестявания в първичното енергийно потребление чрез намаляване на енергийните разходи за производство, пренос и разпределение на енергия е един от приоритетите на правителството в този сектор." - заяви заместник-министър Николов.

Целта на тези усилия е топлоснабдяването и охлаждането в България да се превърнат в достатъчно ефективно средство за отопление и охлаждане. Той очерта и основните насоки на разработването от ЕК на специална стратегия за отопление и охлаждане, насочена към създаване на ефективен отоплителен пазар.

"Създаването на такъв пазар е предпоставка за насърчаване на висококачествено, устойчиво отопление на достъпна цена за потребителите. Потребителят трябва да може да направи достатъчно информиран избор между различните централизирани, местни или индивидуални решения." - изтъкна зам.-министър Николов.

Като основни елементи на визията на ЕС за развитие на централизирано топлоснабдяване, той посочи по-широкото навлизане на ефективни отоплителни и охлаждащи технологии, прилагането на нови технологични решения, интегрираният подход към енергийната система, свързващ отопление и електричество.

"Необходимо е извличане на пазарни ползи при внедряването на съвременни технологии, насърчаване на устойчиво отопление на достъпна цена за клиентите и отношение към потребителя като равноправен партньор на енергийния пазар." - заяви в заключение заместник-министър Николай Николов.

Дискусията беше организирана от Асоциацията на топлофикационните дружества в България и Националния съвет на България в Световния Енергиен Съвет. Сред участниците бяха народни представители, ръководители на топлофикационни дружества от страната, представители на ЕВН Топлофикация, научни институти и университети.