Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Педагозите в страната не достигат, сериозни са проблемите в градините и яслите

Адриан Николов и Зорница Трифонова коментираха темата в "Директно"

30.04.2024 | 19:30 Редактор: Деси Николова

Педагозите в детските градини в цялата страна намаляват и вече не достигат. Само за година те са с 200 по-малко и вече са едва около 19 хиляди. Русе и Благоевград са градовете, в които това се усеща изключително. 

"Това число не казва кой знае колко много, защото то само по себе си е в контекста на демографски спад. Не спадат само преподавателите, спадат и децата. Затова е доста по-интересно да се разглежда регионално този казус. Това е причината, поради която го смятаме отнесено към броя деца в детски градини. Погледнато в София, малко над 9 преподавателя се падат на 100 деца, в Пловдив са около 8, във Варна са около 8,5. Очевидно има доста различни условия", заяви експертът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в ефира на предаването "Директно".

По негови думи тези коефициенти в големите градове изглеждат негативно и се влошават, тъй като има все по-малко преподаватели спрямо деца и не е ясно откъде и дали ще може да има кадрова осигуреност в детските градини.

"Проблемът не е отскоро. Сега има и някакви конкретни данни, които показват реално каква е ситуацията. Това, че намалява броят на учителите, че се увеличава средната възраст на учителите в детските градини и яслите е много тревожно, защото липсата на места и липсата на преподаватели става една от водещите теми и въпроси, които се обсъждат. Което много често измества погледа от това каква грижа и какво качество на грижата се предлага за децата", коментира Зорница Трифонова от Асоциация "Родители" пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа