Митрополит Киприан: Силата ни е в молитвата и опазването на съвестта

"Огънят на войните отнема човешки животи и променя нравствените опори на милиони човеци по света"

05.05.2024 | 07:40 Редактор: Елеонора Танева

Старозагорският митрополит Киприан отправи пасхално послание към миряните.

"Величието на Пасха може да бъде осъзнато само с непреклонните думи "Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта победи и на тия, които бяха в гробовете - живот подари... Доброто навеки тържествува, защото Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира, смъртта няма власт над него", каза Киприан.

В словото си той подчерта, че преставаме да виждаме себе си, човека до нас и болката му, а  "огънят на войните не само отнема човешки животи, но променя и нравствените опори на милиони човеци по света". 

"Мир вам!“, казва Възкръсналият Господ на учениците си и колко нужда има сега светът да чуе и се вслуша в думите Му. Себичността и себелюбието в суетата на съвремието затулва духовността, отдалечава ни едни от други. Очите на сърцата ни понасят омраза и тя пуща корени в душата. С нея преставаме да виждаме себе си и човека до нас, и болката му. Огънят на войните и в момента, в тези светли дни, не само отнема човешки животи и помита плодове на съзидателен труд, но променя и нравствените опори на милиони човеци по света.

Силата на нас, вярващите хора, е в молитвата и опазването на съвестта. Когато се стремим към Бога, Който е в центъра на всичко, дори без да осъзнаваме, скъсяваме разстоянията помежду си. Така разбираме, че наистина всички сме братя и сестри, чеда на Небесния ни Отец, Който страда и Възкръсна за нас. Неговото Кръстоносене ни задължава да настояваме с гражданската си позиция и усилени молитви да се трудим час по-скоро да спрат братоубийствените войни", каза още в словото си старозагорският митрополит.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа