КЕВР потвърди предложението си за цените на тока от 1 юли

Предложенията предвиждат минимално увеличение на електроенергията за крайните битови клиенти - средно с 1,99%

08.06.2015 | 18:26 Редактор: Ирина Георгиева
КЕВР потвърди предложението си за цените на тока от 1 юли

КЕВР публикува на сайта си проекторешението за нови цени в сектор електроенергетика от 1 юли 2015 г., пише БТА. Въпреки възраженията на всички дружества по веригата, че не се компенсират достатъчно разходите им, държавният регулатор е оставил без промяна предложенията на работната група.

Предложенията предвиждат минимално увеличение на електроенергията за крайните битови клиенти - средно с 1,99%, като за клиентите на ЧЕЗ Електро България" увеличението е 1,53%, за клиентите на "ЕВН България Електроснабдяване" - 1,22%, а на "Енерго-Про Продажби" - 3,64%. С 2,93% се предвижда да се намали крайната цена за клиентите на ЕРП "Златни пясъци".

В същото време цената "задължения към обществото", която се заплаща от присъединените към електроенергийната система крайни клиенти на свободния пазар на електрическа енергия, клиентите на доставчика от последна инстанция, електропреносното и електроразпределителните дружества за закупената електрическа енергия за покриване на технологични разходи се увеличава от 18,93 лв. за мегаватчас на 40,21  лв. за мегаватчас.

Представители на големите индустриални предприятия вече предупредиха, че това увеличение ще се отрази много сериозно на техните оперативни разходи.

НЕК пък възрази срещу намаляването на цената за крайните снабдители с 4,3% - от 125,32 лв. на мегаватчас на 119,87 лв. на мегаватчас и в същото време увеличение на крайната цена за битовите потребители. НЕК има забележки и спрямо модела на ценообразуване.

Електроразпределителните дружества отчетоха непризнати приходи за инвестиции, както и по-ниски от реалните им технологични разходи.

Приекторешението на КЕВР ще бъде разгледано на обществено обсъждане на 10 юни от 14.30 часа. Окончателното решение на регулатора трябва да бъде взето на 30 юни.