Ал.Поточниг: В България трябва да се преразгледа финансирането на КЕВР

Алберто Поточниг, директор на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в ЕС

01.06.2015 | 10:12 Редактор: Дориана Ранкова
Ал.Поточниг: В България трябва да се преразгледа финансирането на КЕВР

В Investbook три интересни позиции за това как България да бъде ефективна в европейския енергиен дебат -  Алберто Поточниг, директор на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в Европейския Съюз, който коментира пред камерата ни ролята на Агенцията и българското участие в нея.В предаването позицията си дава и Гунар Лоренц, представител на най-голямата бизнес организация в Европа - Евроелектрик, както и Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

 

Според Алберто Поточниг коментира необходимостта от пълното приемане на Третия енергиен пакет за осъществяване на либерализацията на пазара. Това което трябва да се преразгледа е финансирането на Регулатора (КЕВР). Удачен източник на финансиране е основополагащо за независимостта му, коментира директорът на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори.

Това мнение сподели и Гунар Лоренц. Освен това той коментира, че мрежата е много стара и страната ни има проблеми с инвестициите в това отношение. Това проличава, когато времето не е добро, има нужда от модернизация, добави експертът.

Славчо Нейков също се присъедини към тезата за финансово независим Регулатор, който да споделя опита си с европейските партньори, за да се осъществи либерализацията на пазара ефективно.

 

Цялото интервю може да видите в следващия видео материал:

Investbook с водещ Дориана Ранкова