Добрев: Решението за увеличаване на цената на тока не трябва да се отлага

Изборите нямат нищо общо с решенията на регулаторите, коментира депутатът от ГЕРБ

11.06.2015 | 12:17 Редактор: Мариета Иванова
Добрев: Решението за увеличаване на цената на тока не трябва да се отлага

Депутатът от ГЕРБ и председател на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев е на мнение, че решението за увеличаване на цената на тока не трябва да се отлага.

„Изборите нямат нищо общо с регулаторните решения, особено когато регулаторът е независим“, коментира пред журналисти в НС Добрев, цитиран от агенция Фокус. - „Отлагането би имало смисъл, ако имаше нерешим проблем. Не трябва да се отлага решението, това е мое мнение, защото в основанието на индустрията да претендира с това, че й се увеличава много тока, е защото наредбата още не е влязла сила. Дори не е публикувана, но ще стане в понеделник- 15 юни“.

Добрев уточни, че към вчерашна дата индустрията и КРИБ са имали основание да твърдят, че електроенергията ще поскъпне значително за тях.

„След приемане на наредбата, това няма да е факт”, увери Добрев като поясни, че това е единият проблем, който ще се решава в понеделник.

За синдикатите, Добрев коментира, че също имат основание, защото „Мини Марица Изток” е един от най-големите консуматори на електроенергия. - „Това означава, че ще трябва да платят 7 млн. повече на годишна база, само че те са предприятия, което отговаря на условията на наредбата – т.е. „Мини Марица Изток” ще плаща 21.65 лева, а не 40. В този смисъл проблем и със синдикатите няма”, каза още Делян Добрев.