Делян Добрев: Не е реалистично да се очаква Турски поток да се осъществи

Реализирането на "Турски поток" няма никаква икономическа логика, смята депутатът

21.05.2015 | 16:20 Редактор: Ирина Георгиева
Делян Добрев: Не е реалистично да се очаква Турски поток да се осъществи

Не е реалистично да се очаква проектът "Турски поток" да се осъществи и то в същия капацитет като планирания за "Южен поток", коментира председателят на комисията по енергетика в парламента и бивш министър на енергетиката Делян Добрев след заседание на парламентарната комисия, предаде БТА. По думите му в реализирането на "Турски поток" няма никаква икономическа логика. 

"По отношение на "Турски поток", аз съм песимист, че въпреки всички заявления за старт на строителството, ще има такъв проект и то с капацитет 63 млрд. куб. метра. Дори и да има тръба, то тя може би ще е една, а не четири както при проекта "Южен поток" и с много по-малък капацитет." - коментира депутатът. 

Относно информацията, че има напредък по изграждането на газовата връзка на България с Турция, Добрев каза, че подкрепа на политическо ниво винаги сме имали, но темата се дискутира вече пет години и на корпоративно ниво не можем да постигнем напредък. В момента, в който видя, че има постигнат напредък между дружествата Боташ и Булгартрансгаз, тогава ще мога да кажа, че съм оптимист за газовата връзка с Турция, посочи Добрев.

Стана ясно, че българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е получил 190 хил. евро финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа за предпроектното проучване на турската връзка. Обществената поръчка е стартирана своевременно и се очаква избор на фирма-изпълнител. 

На  заседание на парламентарната комисията по енергетика бе приета рамкова позиция относно предложението за решение на ЕП и на Съвета на Европа за създаването на резерв за стабилност на пазара към Схемата на ЕС за търговия с емисии на парникови газове. Според предложението още през 2019 г., а не през 2021 г., както е бил първоначалният план, ще трябва да бъдат изтеглени от пазара 900 млн. квоти парникови газове.

/Снимка: Архив/