Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д. Добрев: Възможно е Турски поток да има отклонение към нас

Интерконекторът с Турция няма да се изгради в близките години, твърди председателят на енергийната комисия в парламента

19.05.2015 | 21:17 Редактор: Петко Трухчев
Д. Добрев: Възможно е Турски поток да има отклонение към нас

Всички изказвания на руската страна до момента сочат, че е твърде възможно да има отклонение от бъдещия Турски поток към България. Това прогнозира председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Делян Добрев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Още по темата

Ако имаме директна връзка с Турски поток то това няма да е нарушение на еврозаконодателството,както беше с проекта Южен поток.

В такъв случай, връзката ще се третира само като свързване с транзитен газопровод, който не застрашава либерализацията на газовия пазар в Европа.

Румъния трябва да започне износ на газ към съседни страни, посочи Добрев.

Когато Румъния позволи износа на газ, то първо ще дойде към България. Румъния рано или късно трябва да позволи износ. Те вече почти не внасят газ, а задоволяват собственото си потребление с добива от Черно море.

В тази връзка Добрев посочи, че интереса към разработване на газови находища в Черно море е силен. Председателят на енергийната комисия наскоро се завърна от САЩ където лобираше пред бизнеса там да участва в проучването и добива на нефт и газ от българската акватория на Черно море. Добрев обаче не пожела да посочи кои фирми за заявили интерес. През февруари 2016г. консорциумът Total,Repsol,OMW ще направи първия сондаж. Фирмите, които имат договор с правителството ни за проучване и добив, отложиха с почти година сондажите заради ниските цени на петрола.

Още по темата

Терминалът за втечнен газ в Гърция най-вероятно ще се изгради край Александруполис, а не край Комотини, посочи Добрев. Оттам чрез интерконектора с България ще имаме доставки и от Азербайджан. Връзката с Гърция трябва да е факт в началото на 2018г.

Още по темата

Не така стои въпросът обаче с изграждането на връзката с Турция. Въпреки турската готовност  за  строителни дейности засега интерконектор с югоизточната ни съседка не стои на дневен ред, заяви Добрев. Причината – няма достатъчно газ, който да потече и към страната ни.

Либерализацията на енергийния пазар у нас ще стане факт на 2 ноември, подчерта бившият енергиен министър.  Засега разчетите сочат, че енергийната борса трябва да отвори врати тогава. На нея ще може да се търгува ел. енергия за ден напред. Така страната ни ще спази крайния срок, поставен от Еврокомисията – началото на 2016г.

 


коментирай >
1
2 rate up comment rate down comment 0
Arr
преди 8 години
Интересно е че над Танап не се прилага третият енергиян пакет което искаше да се приложе над Южен Поток което порада двоен стандарт в третирането на двата проекта по отделно и точно това отдръпна руснаците от съфинансирането на юп Сигнализирай за неуместен коментар
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма