Роми сами разрушават незаконни постройки в кв. Кремиковци край Гърмен

500 души от махалата вече са напуснали страната, за да търсят прехрана в Гърция

31.05.2015 | 15:06 Редактор: Мариета Иванова
Роми сами разрушават незаконни постройки в  кв. Кремиковци край Гърмен

Започна разрушаването на незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци" край Гърмен, съобщи Радио Фокус-Пирин. Първите незаконно построени къщи в ромския квартал "Кремиковци" край Гърмен бяха съборени доброволно от собствениците им.

Ромите твърдят, че 500 души вече са напуснали страната, за да търсят прехрана в Гърция.

В същото време в Гърмен са започнали съвместните проверки на няколко държавни институции.

Охранявани от полицията, представители на дирекция "Национален строителен контрол", ЧЕЗ и дирекция "Социално подпомагане" правят заедно провеки в ромската махала.

Живеещите в ромската махала са получили над сто уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки. Поради нежелание да поемат дължимите разходи за принудително събаряне някои от ромите сами са съборили незаконни постройки.  

Община Гърмен е обявила процедура за насрочване на търг за закупуване на парцели,  като гласуваната от Общинския съвет цена е 1,10 лева за кв. м.

Над 70% от живеещите в ромския квартал са напуснали Гърмен, заминавайки на сезонна работа в съседна Гърция.

Освен масираните проверки на институциите, които ще продължат няколко дни, създадения по настояване на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова щаб, търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища ромски семейства. Възможността в момента е - преместване в сградите на някои от старите училища, които са закрити.