Шестима са привлечени като обвиняеми във връзка с инцидента в с. Гърмен

МВР и прокуратурата започнаха три разследвания

29.05.2015 | 12:28 Редактор: Ирина Георгиева
Шестима са привлечени като обвиняеми във връзка с инцидента в с. Гърмен

Шестима са привлечени като обвиняеми във връзка с инцидента в с. Гърмен, съобщиха от Вътрешното министерство. МВР и прокуратурата започнаха три разследвания, съвместните оперативно-издирвателни и следствени действия продължават.

Действията са във връзка с образувано на 23.05.2015 г. досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 131, ал.1 т.12 от НК – причиняване на телесна повреда. Сред подведените под отговорност са както представители на Инициативния комитет на протестиращите в селото, така и жители на кв. "Кремиковци".

Напрежението в Гърмен бе тема и в парламента

Установено е, че на 25 май, около 17.00 часа, на кръстовището между третокласен път и участък от пътя на кв. "Заграде" в с. Гърмен, към центъра на селото, М.Р. /35 г./ и С.А./18 г./, по хулигански подбуди, са причинили лека телесна повреда.

Още по темата

По същото време 35-годишният мъж, заедно с В.Р. /46 г./, А.Р. /28 г./ и К.А. /40 г./, грубо са нарушили обществения ред.

На 23 май 2015г. В.Р. е бил задържан в рамките на 24 часа. На него, както и на К.А. /40 г./ и А.Р. /28 г./ са наложени мерки за неотклонение "парична гаранция".

На 28 май, с прокурорско постановление, за срок от 72 часа е задържан М.Р. /35 г./, обвиняем за извършени престъпления по чл. 325, ал.1 и чл. 131, ал.1 т.12 от НК. Той е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 - за документни престъпления. Предстои да бъде внесено искане от Районна прокуратура -  Гоце Делчев за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража"

На 28 май, Гоцеделчевската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу А.Б. /34 г./ от Гоце Делчев за принуда - престъпление по чл. 143 НК. Изяснено е, че той е запалил огън на пътя между селата Марчево и Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване по пътя.

На 28 май той е открит в Шумен, в хода на проведени активни оперативно-издирвателни действия, и е задържан в полицейския арест за 24 часа. Извършва се конвоирането му към Районна прокуратура - Гоце Делчев, където ще бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление.

А.Б. е осъждан 12 пъти за престъпления от общ характер – 4 пъти за кражби, 2 - за отправяне на закана за убийство и 2 - за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24.07.2014 г. той е изтърпял последното си наказание. 

На 28 май, Районна прокуратура - Гоце Делчев е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 162, ал. 1 от НК. 

Активните оперативно-издирвателни и следствени действия в рамките на образуваните досъдебните производства продължават. 

/Снимка: Архив/