Сблъсъци между протестиращи и полиция в Гърмен

Протестът е организиран след масовия бой вчера между българи и роми, който завърши с осем арестувани

24.05.2015 | 13:46 Редактор: Георги Стоянов
Сблъсъци между протестиращи и полиция в Гърмен

Малко след 11:30 часа повече от 500 протестиращи от селата Гърмен, Марчево, Огняново и от град Гоце Делчев влязоха в преки сблъсъци с полицията при опит да проникнат в ромския квартал "Кремиковци" на община Гърмен, съобщава БНР.

Това стана след масовия бой вчера между българи и роми, който завърши с осем арестувани роми. Протестът днес е организиран с искане всички незаконно пребиваващи да бъдат изселени.

До сблъсъците с полицията се стигна, след отказа на органите на реда да разрешат на протестиращите да влязат в ромската махала. Сред протестиращите има хора, както то най-пострадалите села, така и от гр. Гоце Делчев, които имат вили и са силно притеснени от факта, че през последните месеци изключително са се увеличили ромските набези, дори и през деня. На протеста присъстват много жени и деца, освен тези от вчера. Всички търсят саморазправа с ромите, които бяха нападнали техните близки и приятели.

След сблъсъците, на протеста пристигат и още полицаи от Банско и от Разлог, за да се включат в опазването на обществения ред и сигурност. По официални данни 769 са регистрираните роми в кв. "Кремиковци", но живеят много повече от 900 души, които нямат адресна регистрация, нямат удостоверение за постоянен или настоящ адрес.

„Да се направят проверки относно законността на къщите, които са в квартал "Кремиковци", колко разрешителни са издадени и колко хора са регистрирани по адресна регистрация, и какво правим с констатираните незаконни постройки?”, коментира  Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също е сред протестиращите.

„Към момента имаме 129 заповеди за незаконни постройки, издадени от ДНСК. Доколкото си спомням, те са от 2011 година. От ДНСК не са предприети мерки, преди да влезне в сила промяната на закона да се прехвърлят правомощията на общината. Били са в правомощията на ДНСК. Законът казва, че който е издал заповеди, преди промяната, длъжни са тези, които са издали заповедта, да изпълнят тази заповед. Относно регистрацията, към момента има регистрирани 769 души в махалата”, допълва Капитанова.

 Протестиращите от днес се заканват да блокират община Гърмен отново утре сутринта в 8 часа. Те ще представят своите искания. Недоволстващите дадоха едномесечен срок незаконно живеещите роми да бъдат изселени. Ако това не се случи, ще се пристъпи към други прояви на гражданско неподчинение. Най-крайните заплахи, които представиха днес протестиращите са, че ще откажат да гласуват на местните избори в знак на протест на това, че държавата не предприема мерки срещу незаконно настаняващите се хора.