Министър Бъчварова предлага да се създаде Национален съвет по превенция на престъпността

Решение за създаване на такъв Съвет има от края на 2012г.

29.05.2015 | 15:48 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Бъчварова предлага да се създаде Национален съвет по превенция на престъпността

Да се създаде Национален съвет по превенция на престъпността, предложи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарен контрол. Тя поясни, че решение за създаване на такъв Съвет има от края на 2012 година.

"Такъв Съвет е бил създаден в края на 2012г., но не е започнал да функционира заради политическите промени. В него ще участват представители на всички министерства, Сдруженията на общените, които ще следят постоянно състоянието на битовата престъпност и ще предлагат мерки. Актуализирането на идеята за създаване на Национален съвет по превенция на престъпността цели координиране на усилията и политиките на правителството и държавните органи по отношение преодоляването на  конвенционалната престъпност." - обясни министър Бъчварова.

Сред задържаните пет лица на 28 май са установените подбудители за инцидента в с. Гърмен на 23 май -  тези, които са участвали в хвърлянето на камъни, коментира вицепремиерът.

"Това, което искам да допълня е след анализ на работата на полицейските служители и оценка за дейността им бе взето решение за смяна на ръководствата на районните управления и на полицейския участък в Гърмен. Аз лично съм убедена, че видеонаблюдението е една от ефективните, превантивни мерки за престъпленията, така че не смятам, че тя е формална." - допълни вътрешният министър.