БСП разчете случилото се в Гърмен като предупреждение към политиците

За Местан напрежението е резултат от социалното изключване на ромите

27.05.2015 | 12:24 Редактор: Мариета Иванова
БСП разчете случилото се в Гърмен като предупреждение към политиците

БСП разчете случилото се в Гърмен като предупреждение към политиците, предава Dnes.bg. В декларация от трибуната на Народното събрание Атанас Мерджанов настоя борбата, по думите му, с т.нар. „битова престъпност“ да бъде издигната в абсолютен приоритет и да бъдат взети незабавно мерки.

С уговорката, че левицата няма да се включи в общия тон на безотговорно изказващите се политици, но ще поддържа и ще се противопоставя на саморазправата, политическото драматизиране и етнизацията на ситуацията, Мерджанов подчерта, че Гърмен не е прецедент. И припомни за Катуница.

 "Гърмен е симптом и тази болест има име – страх", категорични са социалистите. - „Българинът се страхува в собствената си държава, в собствения си дом, страхува се, че няма работа“, заяви Мерджанов.

Той обяви, че от левицата са разтревожени, че в условията на пълна бездържавност е въпрос на време страхът да се превърне в агресия.

"Тогава няма да има нужда от съдебна реформа, защото уличното правосъдие не се нуждае от ВСС и с какъв мандат е избран той", предупреди депутатът от името на парламентарната си група.

Затова те настояват борбата с т. нар. улична престъпност да бъде издигната в абсолютен приоритет и да бъдат взети незабавно мерки.

Мерджанов припомни, че през 2015 приключва десетилетието на ромската интеграция, но подчерта, че от много години държавата е абдикирала от ромските квартали.

"Всички носим вина за това, да помислим как да се справим с този проблем, не може повече да приемаме ромите като част от пейзажа, а да разберем, че тяхната мизерия обрича обществото на бедност", обърна се депутатът към колегите си в НС.

И посочи решението - работа и образование. Трябва да се търси консенсус, призова още Атанас Мерджанов. Заключението на БСП е, че налаганият от правителството и подкрепящите го партии дневен ред не отговаря на обществените очаквания.

На второ място, отбелязват в декларацията си социалистите, малцинствата заслужават много по-сериозно внимание от периодичните сблъсъци в НС.

Трето, България има нужда от правителство, което да взема решения, а не безпомощно да се опитва да ги отбягва, за да не изгуби подкрепа от една или друга партия, настоя  Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също призова от трибуната на Народното събрание ромите да бъдат интегрирани и образовани.

Според него само така ще се научат на отговорност и ще започнат да плащат данъците си и да спазват закона.

Партиите в парламента използваха началото на днешното заседание, за да представят партийните си позиции за напрежението в село Гърмен през последните дни.

Патриотите нападнаха ДПС, че е в основата на конфликта, тъй като „управлява общината“.

"Според ДПС първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност", каза Местан и поиска целенасочена политика за интеграция на ромите.

Според него това може да стане най-добре с образование и припомни, че според Закона за просветата всяко дете е задължено да  посещава детска градина и училище.

"На колко семейства от квартал "Надежда" в Сливен е осигурен достъп до детска градина? На николко", каза Местан и попита българската държава защо не гарантира равен достъп до образование.

Според лидера на ДПС това е единственото решение на ромския проблем, останалото било "дрън-дрън-ярина".  
"Образованият ром ще е интегриран ром, български гражданин, който ще е възпитал култура да плаща данъците си и да спазва законите", каза още Местан. Той допълни и че изходът не е в обидни квалификации като "популация", "паразит" или "изгубеното звено между неандертаелца и хомосапиенс".

Лидерът на  "Атака" Волен Сидеров попита депутатите защо отричат, че в „България се води гражданска война“ по повод случилото се в Гърмен. Той добави, че в програмата на Патриотичния фронт има предложение ромите да бъдат изпращани в лагери.

"Представям си картина - коалиционното правителство на ГЕРБ праща ромите в лагери и вътрешният министър Румяна Бъчварова с камшик в ръка,“ заяви Сидеров. Той цитира справка от гласуването в ромските махали, която показвала, че те гласували предимно за ГЕРБ.

"Знаете, че ако разрушите няколко незаконни постройки, ще дойде чичо Сорос да ви се скара. Единственият изход е скъсване с евроатлантическото колониално робство", каза още Сидеров.

 

Репортаж на Васил Детелинов.