Клинтън, Тръмп и Кейсик побеждават, Рубио отпада

Трима с големи победи и един оттеглил се, надпреварата за Белия дом продължава

16.03.2016 | 13:23 Редактор: Луиза Божинова
Клинтън, Тръмп и Кейсик побеждават, Рубио отпада

Хилари Клинтън, Доналд Тръмп и Джон Кейсик постигнаха големи победи в първичните избори във вторник, които предопределиха президентската надпревара в САЩ, след която големият губещ във Флорида Марко Рубио се оттегли от състезанието, съобщава "Фокус", позовавайки се на световните медии.

Кандидат-президентката от Демократическата партия Хилари Клинтън постигна успех във Флорида и Северна Каролина и отбеляза ключова победа, като получи гласовете на Охайо и така спря съперника си Бърни Сандърс в опита му да покори промишления Среден Запад. Бившата първа дама на САЩ постигна четвъртата си победа на вътрешнопартийните избори от президентската надпревара в щата Илинойс. Клинтън вече има голяма преднина в общия резултат и математически е невъзможно Бърни Сандърс да я настигне.

В Републиканската партия надпреварата бе невиждано оспорвана, след като губернаторът на Охайо Джон Кейсик спечели в родния си щат и лиши милиардера Доналд Тръмп от 66-те щатски делегати. Това ще затрудни Тръмп да достигне необходимите 1237 делегати, за да спечели номинацията на кандидат-президент на Републиканската партия. Въпреки това той надделя в изборите с най-голям залог за вечерта и получи гласовете на 99 делегати от Флорида. Тази категорична победа помогна за изхвърлянето на Марко Рубио от състезанието.

Магнатът спечели изборите и в щатите Илинойс и Северна Каролина.

Сенаторът от Флорида Рубио обяви, че се оттегля от президентската надпревара след поражението, което претърпя от Доналд Тръмп в родния си щат.

В щата Мисури резултатите все още не са готови. Изборите там са много оспорвани както в лагера на демократите, така и при републиканците, като Тръмп е с почти равен резултат със сенатора Тед Круз.