WTI може да падне до или под $45 за барел: Бланч

Франциско Бланч, анализатор BofA Merrill Lynch и Ендрю Сентънс, ст. съветник PwC

28.07.2015 | 15:07
WTI може да падне до или под $45 за барел: Бланч

Коментар на Франциско Бланч, анализатор BofA Merrill Lynch за долара, петролните цени и кой е факторът, който е най-важен за тях. Ендрю Сентънс, ст. съветник PwC коментира очакванията от Фед тази седмица. Бланч и Сентънс говорят с Анна Едуардс в студиото на Bloomberg в Лондон на 28 юли 2015.


Да говорим за целите на петрола. Отново сме в мечи пазар на брента с двуцифрен спад на цената на петрола. Къде ви води това в оценката ви на пазара? Какви са целите ви? Какви цифри си представяте в бъдеще?

Още по темата

Франциско Бланч, анализатор BofA Merrill Lynch: Смятаме, че цената може да падне още. WTI може да стигне до 45 долара и по-надолу. Брент също може да падне до 50 и нещо долара. В края на краищата става дума за Китай. Цялата история със срива на китайския капиталов пазар е изненада за мнозина. И сега се питаме какво става с икономиката?

 

Интересно, че го изнесохте като доминиращ фактор. Други сили влияят на суровините, не само доларът, но и иранските доставки, които се завръщат. А вие смятате, че ключът е в Китай. Дори ръстът на китайския фондов пазар не е във връзка с китайската икономика толкова много. Какво зависи от китайските акции?

Франциско Бланч, анализатор BofA Merrill Lynch: Спадът на цените от последните дни и седмици ще позволи на Иран да се върне на пазара. Практически той ограничава американското производство догодина.

Но трябва ни търсене от Китай. А те имат реален проблем. Практически пазарът е пренаситен. Имаме много високи нива на запасите и докато цените са ниски, а китайското търсене - добро, в тези рамки, е добре. Но ако нямаме търсенето, цената лесно ще тръгне още по-надолу. Това е ситуацията. Според нас, в следващите шест месеца предлагането бързо ще намалее. Очакваме намаляване в Тексас, Оклахома, Денвър, Колорадо, Северна Дакота. Всички шистови находища ще започнат да намаляват производството. Това ще позволи на пазара да се балансира с наплива от нов ирански петрол. Но имаме нужда от търсене.

 

Още по темата

От страна на доставките намаляването на американското производство не е на дневен ред от няколко седмици. Видяхме как САЩ повишава производството, вместо да го намали. Все още наблюдаваме как американските добиви са най-високите от 30г. Значи не е само ОПЕК, но и САЩ.

Франциско Бланч, анализатор BofA Merrill Lynch: Американските сонди намаляха с 65%. И пазарът бързо се коригира ценово надолу. Чрез тази работна динамика виждаме Саудитска Арабия как увеличава всяка седмица и всеки месец доставките. Имаме около месечен прозорец на шистовата продукция и всичко останало, по което работи ВР - това са 3-5-10-годишни проекти. В известен смисъл изгубихме седмичния и месечен мениджмънт на Саудитска Арабия, насочваме се към 12-18-месечно управление на добивите на шистовия петрол. Започваме да откриваме и как големи проекти биват изоставяни, защото нямат възвръщаемост.

Очаквам най-напред колекция да направи производството на шистов петрол. И спадът в сондите да се прояви в спад в производството до 6-12 месеца. Ще се изненадаме колко бързо производството ще намалее. Накрая, след три години ще видим ефекта и офшорните инвестиции, големите проекти няма да са на пазара.

 

Още по темата

Значи Китай е ключ към този въпрос. Ами доларът? Това просто фон ли е? Или е свързано?

Франциско Бланч, анализатор BofA Merrill Lynch: Доларът е ключ за всяка суровина - не само за петрола. Доларът е поскъпнал с 8% тази година, а суровините поевтиняха пак с толкова. Няма съвпадение. Доларът и суровините са много тясно свързани. Но той урежда и двете страни - търсенето и особено предлагането.

Като ходя в Тексас казвам на американските си клиенти, че имат голям FX риск. Те ме гледат и питат - какво искаш да кажеш? Продуктът ми е в долари. Заплатите - в долари.. Къде е рискът? Рискът е в това, че целият свят се състезава с теб. Опитва се да намали разходите ти на производство.

Видяхме същото на пазара на въглища. Например американските играчи на пазара на въглища за отопление имат голяма FX експозиция, защото спадът на ранда, на колумбийското песо, на австралийския долар позволи производителите на въглища по света да затворят американския износ.

 

Говорехме за Фед и отражението на дебата там върху долара - очакванията за ръст на лихвите. Накъде според вас ще тръгне Фед тази седмица?

Ендрю Сентънс, ст. съветник PwC: Не вярвам да повиши лихвите тази седмица, но ще продължат да се готвят да повишение през есента. Вероятно септември. Много са последователни по този въпрос. Причината са суперниските лихви.

Има стратегическа нужда да се повишат в икономики като САЩ и Великобритания и те да започнат да растат. Затова не става дума за краткосрочните индикатори, а повече за дългосрочните проблеми.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма