Транс-Тихоокеанското партньорство: сделка или не

Пол Алън, Bloomberg

27.07.2015 | 09:11
Транс-Тихоокеанското партньорство: сделка или не

Пейзажът на Хаваи е идиличен, а преговорите вероятно - не. След пет дълги години преговори тази седмица Съединените щати се надяват на пробив в Хаваи. Търговският представител Майкъл Фърман казва, че 12-те участващи страни са силно мотивирани да постигнат споразумение по Транс-тихоокеанското партньорство /ТПП/.

ТПП /TPP/ е важна част от ориентацията на САЩ към Азия - мащабното търговско споразумение включва 12 страни с излаз на Тихия океан, създаващи 40% от глобалното богатство. Сделката не включва Китай.

"Ще отвори пазари, които в момента не са изцяло отворени за американски компании", каза президентът на САЩ Барак Обама.

Още по темата

Но има проблемни въпроси, много от които създават тревога за дълги години напред. Например САЩ оказва натиск на Япония да отвори своя силно защитен пазар на земеделска продукция. Съща толкова защитена е американската автомобилна индустрия с мита върху произведените в Япония коли и камиони.

Обществената съпротива срещу ТПП се корени главно в дълбокото подозрение, че цялата сделка се подготвя в тайна.

Според изтекла информация фармацевтичните патенти могат да бъдат забавени за широката публика - това означава по-дълго чакане за евтини генерични лекарства.

Разпоредбите за защита на авторските права се очаква да бъдат затегнати, макар че няма подробности и за тях. Тайна са.

Защитниците на преговорите по ТПП казват, че текстовете не се предоставят, защото още нищо не е договорено. След като текстът бъде уточнен, ще бъде представен на всяка от 12-те страни като цяло - в този момент обществената съпротива срещу документа се очаква да стигне до своя връх.

Пол Алън, Блумбърг.