Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Модерни учители, а не чиновници, призова бивш министър

Преподавателите трябва да могат да заинтересоват децата и родителите, изтъкна проф. Тодор Танев

10.09.2018 | 20:33 Редактор: Иван Берберов
Модерни учители, а не чиновници, призова бивш министър

Идва началото на учебната година, а с това и проблемите в образованието. Ще бъдат ли запълнени свободните учителски места в страната? Липсата на качествени кадри все още не е преборена като проблем.

"Проблемът на образованието не може да бъде решен на равнище Министерство. Това е национален проблем. Освен пари, учителите имат нужда от уважение. Те трябва да бъдат гъвкави и в крак с новостите. Трябва да се махнат чиновниците от образователната система. Липсва модерният учител", подчерта бившият просветен министър проф. Тодор Танев.

В студионо на "Денят ON AIR" гостът поясни, че професията учител трябва да бъде призвание. Това по негови думи означава да може човек да накара учащия да му е интересно това, което учи. 

"Да го накараш да му е интересно това, което не му е. Трябва да му влезеш в душичката. Не може един урок да е един и същ за всички ученици. Различните хора имат различен житейски произход. Родителите също трябва да бъдат впрегнати в образованието на децата. И на тях трябва да им е интересно", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.