Жените в IT сектора у нас - по-малко от мъжете

Липсата на увереност и наложените стереотипи често отказват дамите от професията

05.11.2016 | 17:00 Редактор: Мария Аладжова
Жените в IT сектора у нас - по-малко от мъжете

Въпреки че е само на 22, Габриела Лухова вече е реализиран програмист. Първите си стъпки в IT прави сякаш на игра и постепенно се увлича все повече в програмирането. 

Със задълбочаване на познанията си обаче Габи разбира, че женското съсловие сред колегите ѝ е значително по-малко, а стереотипите, свързани с дамите в професията, не са мит.

"При мен всичко ставаше с икзлючително много усилия и виждах, че въпреки това резултатите ми са слаби....да, оставих се на тези стереотипи, че мъжете са по-добри, жените ни се получават по-трудно нещата, започнах да се подтискам от тях, дори съм поставяла избора си на специалност под съмнение", разказва тя.

Габи съумява да пребори съмненията си като се допитва до по-опитните си колеги. Днес, освен че работи, младата програмистка участва и в различни семинари за жени, които избират програмирането за своя професия. 

За разлика от Габи обаче, голяма част от жените в IT индустрията не успяват да прескочат тази бариера. Проучвания сочат, че е 45% по-вероятно жена да напусне работата си в IT компания през първата година от назначението си. А съотношето мъже-жени в екипите остава 30 към 70% в полза на мъжете. Именно с това се занимава нестопанската организация Women Who Code (Жените, които пишат код).

"Идеята е, че ако има повече жени, ако повече жени се пристрашат да влязат в IT, ако повече жени прояват достатъчно увереност да останат и да докажат себе си като добри, IT ще се промени като индустрия и ще има повече разнообразие в нея", разказва Ваня Кирицова, която е един от диеркторите на локалния клон на организацията у нас.

Според нея и мъжете, и жените дават еднакво добри резултати в работата си. Един от факторите, който пречи на дамите в IT обаче е липсата на увереност: "Просто жените понякога не се възползват от определени възможности. Например, когато една жена кандидатства за работа и има да речем десет изисквания към тази длъжност, ако тя няма опит, или знанията или уменията за десетте, тя няма дори да си помисли да кандидатства".

В рамките на инициативата у нас ще се провеждат ежемесечни безплатни срещи, на които жените с интерес към програмирането ще обменят опит. Следващата такава среща е планирана за 24 ноември.

Репортаж на Мария Аладжова: