България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Програмист: Да спре държавното финансиране в образованието!

Тогава ВУЗ-овете ще подготвят по-качествени кадри, каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Светлин Наков

26.05.2016 | 09:07 Редактор: Мария Аладжова
Програмист: Да спре държавното финансиране в образованието!

"ИТ индустрията се  развива, защото е свободна от държавата. Когато държавата не се меси с нейната некомпетентност в работата на фирмите, те се развиват нормално. При нас няма толкова корупция, защото хората работят за чужбина, за истинския пазар, а и им се плаща отвън". 

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Светлин Наков, съосновател на СофтУни.

Според него липсва адекватна връзка между бизнеса и образованието, а това се дължало най-вече на остарялата система на обучение във висшите ни училища.

Той сподели мнението си, че държавата трябва да спре финансирането на образованието, за да се откроят най-качествените ВУЗ-ове с най-подготвените кадри.

"Тогава наистина тези, които учат, ще оценяват за какво го правят. Тогава ще останат малко университети с високо качество и тези специалности, които са абсолютно ненужни, ще изчезнат. В момента в Техническия университет отиваш да учиш програмиране, а ти преподават химия", каза Наков.

"Тази система е сбъркана, тя не е ориентирана към нуждите на пазара", добави той.

По думите му връщането на евростипендиите за всички специалности няма да реши проблема в образованието. Наков посочи, че медиите у нас създават грешна представа за ИТ сектора, като обещавали баснословни заплати още от самото начало на влизане в сектора, а това далеч не било така.

От друга страна, колкото и да се развива индустрията на запад, у нас все още има разминавания в тази посока: "Нашата професия не е лесна, изисква усилия. Не може всички да стават програмисти. Получи се една огромна сегментация в сектора. Вече да правиш сайтове не е за програмисти. Това се прави в маркетинговите отдели на фирмите. Само че в местата, където трябва да се преподава маркетинг, не може да си направят собствения сайт".

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
zdravko.rankov@gmail
преди 7 години
Да, идеята е много добра и така трябва да е, без публично образование с конкуренция в частния сектор. Така няма всички да плащат за тези, който искат да учат и да напуснат страната, а който иска да учи ще си плаща сам, било то със заем или от неговите родители. Истинате е, че държавното финансиране в момента държи качеството на висшето образование на ниско ниво, защото една част от младите записват от скука и една част от преподавателите просто са си на държавната работа до гроб без много да си дават зор. Има добри преподаватели и хора на, които найстина им се учи и те трябва да останат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
grudevam@abv.bg
преди 7 години
Съгласна съм с голяма част от споделеното от Светлин Наков за качеството на висшето образование у нас. Време е да спре неговата масовизация или ако тя се допуска на входа, то на изхода да се прецизира. Не само Германия има добър опит да прави наука и да подготвя специалисти за реалната практика. Слава Богу и у нас започнаха да се материализират идеи в тази насока. Освен това, както отбеляза Светлин, все още в нашата страна не се поглежда сериозно на въпроса за теоретичната, методическата и поведенческата подготовката на преподавателите във висшите училища и колежите както на национално, така и на локално равнище - в университетите, независимо че във всички европейски стратегии тази необходимост е изведена във водеща позиция. Защитава се тезата, че щом един специалист е завършил висшето си образование, той може да преподава и без допълнителна подготовка. Сигнализирай за неуместен коментар