България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шестима се борят за едно място в най-търсените специалности на ТУ София

Има глад за инженери и програмисти, посочи пред Bulgaria ON AIR зам.-ректорът на ТУ проф. Любомир Димитров

14.07.2016 | 09:09 Редактор: Тодор Петров
Шестима се борят за едно място в най-търсените специалности на ТУ София

Психология е най-желаната специалност в СУ "Св. Климент Охридски", следвана от Социология и Английска филология. В Техническия университет в София отново най-търсени са специалностите Комуникационна и компютърна техника и Телекомуникации. Кандидат-студентите, които са подали документи в ТУ са малко под 3000.

"Около 6 човека се борят за 1 място в най-търсените специалности. Броят на кандидат-студентите ни се запазва, дори тази година имаме увеличение. Забелязва се интересна тенденция - увеличен интерес към Мехатроника, Машиностроене и Логистика. Авиационно инженерство и Инженерен дизайн също са изключително търсени специалности. Има голям глад за инженери в Електрониката", обясни пред Bulgaria ON AIR проф. Любомир Димитров, зам.- ректор на ТУ.

Той увери, че всяка година се правят дни на кариерата в ТУ и няма студенти от университета, които да не са си намерили работа преди да завършат. "Всички намират много добра реализация в България и чужбина", посочи проф. Димитров.

Той е убеден, че и през следващите години IT секторът ще се развива бързо у нас, като ще продължава търсенето на инженери и програмисти. 

"Повечето работодатели търсят креативност и залагат на начина на мислене, не толкова на дълбоките знания. Те могат да бъдат придобити в процеса на работа. Ние отговаряме на всички тези изисквания", каза още зам.-ректорът на ТУ.