iOS 10 ще бъде достъпна утре

Какво трябва да знаете за новата операционна система?

12.09.2016 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Apple

Операционната система на Apple за iPhone iOS 10 излиза утре, само няколко дена преди iPhone 7 влезе в продажба.

Очаква се новата версия да бъде достъпна утре около 19:00 GMT.

За първи път споменат на голямата технологична конференция WWDC през юни, очаква се това да бъде най-голямото обновяване на iOS и да идва с нови функции.

Новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus ще се продават с предварително инсталиран iOS 10, но безплатно ще може да се изтегли и да се използва на по-старите Apple устройства.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук определя iOS 10 като "най-най-напредналата мобилна операционна система".

Ще работи ли iOS 10 на вашия телефон?

Новият софтуер е предназначен да работи на сравнително новите модели, така че само собствениците на iPhone 5 и по-новите ще могат да изтеглят актуализацията.

Нещо повече - актуализацията няма да работи и на най-старите IPad-и. Потребителите, които искат да използват iOS 10, ще трябва да имат iPad 4th generation, iPad Air, iPad mini 2, iPad Pro 9.7-инча или от най-новите модели.

Новият софтуер ще работи и на iPod touch 6th generation, но не и на по-старите модели.

Пригответе телефона си за актуализацията

Преди да инсталирате всяка голяма актуализация на софтуера, винаги е добра идея да направите резервно копие на информацията на устройството си.

Потребителите могат да създадат резервното копие, както на телефона си, така и на компютъра си като качат или архивират данните си на iCloud.

Ако iOS 10 причини някакви проблеми, потребителите ще могат да възстановят телефона си с помощта на архива.

За да инсталират актуализацията, потребителите ще трябва да знаят Apple ID-то си.

С какви нови функции идва iOS 10?

От Apple напълно са обновили приложението за съобщения като част от iOS 10. Добавили са нови мултимедийни функции като стикери, анимации и по-предсказуема емотикон клавиатура.

Също така потребителите ще могат да изпращат ръкописни бележки - все едно написани с мастило върху хартия.

Невидимо мастило ще дава възможност на потребителите на iPhone да изпращат тайни послания, които се появяват само, когато прокарате пръст по екрана, докато една нова функция за спестяване на време, наречена Tapback ще предлага шест бързи в емотикон стил отговори, които да спестяват време вместо писане.

Може би най-голямата промяна ще бъде iMessage App Store. В мини приложението ще бъдат включени GIF файлове, както и платени приложения.

Apple значително са подобрили приложението Maps, което стартира през 2012 г. iOS 10 ще актуализира дизайна, така че по-лесно да се използва, да се намират по-лесно бензиностанции и магазини за кафе.

Нови функция за "спомени" ще помогне на потребителите да преоткрият старите си снимки, подобно на Facebook. Новият софтуер ще създава филми със слайдшоу, използвайки изображения.

И софтуерът Siri е актуализиран.

Най-накрая от Apple разработиха опцията за изтриване на приложения по подразбиране, а именно такива, които не се използват.

Как да изтеглите iOS 10 ?

Веднага, когато iOS 10 излезе, потребителите ще получат известие на устройството.     Те трябва да проверят дали са свързани към Wi-Fi и дали устройството е в електрическата мрежа, така че да има пълна батерия.

Актуализацията може да бъде открита и по следния начин - General>Software Update, последвани от Download и Install.

Потребителите могат да изберат дали да инсталират сега или по-късно новия софтуер.