Над 32% спад на продажбата на японски автомобили в Китай

Mitsubishi Motors Corp. спря производството на SUV Outlander и ще плати глоба от $77 млн.

07.05.2023 | 07:00 Редактор: Елеонора Танева
Над 32% спад на продажбата на японски автомобили в Китай

Автомобилните производители, базирани в Япония, са изправени пред криза на продажбите в Китай, показват нови данни, цитирани от Ройтерс. Основната причина за проблемите на тези компании е вече започналият преход към електрически превозни средства, който обхваща все по-голяма част от китайския пазар – най-големият в света, водейки до спад в продажбите на популярните до скоро конвенционални модели на японците.

Общите продажби на японските автомобилни марки в Китай са намалели с 32% на годишна база през първото тримесечие, което е над два пъти повече спрямо темпа на общото свиване на пазара, показват индустриални данни, анализирани от Ройтерс.

Mitsubishi Motors Corp. заяви миналата седмица, че е спряла производството на своя SUV Outlander в Китай за три месеца и ще понесе наказателна такса от 77 млн. долара за забавяне на продажбите в рамките на съвместното си предприятие с държавната GAC Group.

Междувременно моделът Sylphy на Nissan - седан, който беше най-продаваният автомобил в Китай в продължение на три години, е изместен миналата година от плъгин хибрида на BYD Song.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com