Twitter прибягва до контрамерки, за да се защити от Мъск

Съгласно плана на компанията други акционери могат да закупят допълнителни акции на ниска цена

16.04.2022 | 07:10 Редактор: Теодора Патронова
Twitter прибягва до контрамерки, за да се защити от Мъск

Twitter прибягва до контрамерки, за да се защити от поглъщането от страна на технологичния милиардер Илън Мъск. Съгласно плана на компанията други акционери могат да закупят допълнителни акции на ниска цена, ако купувачът надхвърли границата от 15% от ценните книжа. Този ход е класическо "отровно хапче", към което често прибягват компании, заплашени от поглъщане. Мярката трябва да се прилага в продължение на една година, заяви Бордът на директора.

Предвижда се също така, че в случай на евентуално поглъщане на дружеството чрез мащабно изкупуване на акции, купувачът ще трябва да плати на останалите акционери т.нар. премия за контрол. Това е вноска, която е по-висока от пазарната стойност на акциите.

Приетият план ще намали вероятността "която и да е институция, лице или група" да придобие контрол над компанията чрез закупуване на акции на свободния пазар, без да плати „подходяща премия за контрол" на всички акционери, обясни Twitter. Компанията не назовава имена, но мерките несъмнено са насочени към Мъск, коментира Bloomberg.

Инвеститорите на фондовата борса не вярват, че Мъск ще постигне целта си: По време на търговията в Ню Йорк цената на акциите спадна с около 1,7% до 45 долара в средата на деня. Няколко часа след като обяви плановете си за поглъщане на Twitter, самият предприемач призна, че "не е сигурен" дали ще успее. Въпреки това, в случай че офертата му се провали, той имал "план Б", заяви 50-годишният мултимилиардер на конференцията Ted2022 във Ванкувър, Западна Канада. Мъск обаче не даде подробности за този "план Б".

"Twitter има изключителен потенциал", пише Мъск. "Аз ще го отприщя". По-късно, на конференцията във Ванкувър, предприемачът добави, че планът му за придобиване на Twitter не е свързан с "правенето на пари".

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК