Huawei мести изследователския си център от САЩ в Канада?

Щатите излолзвали властта си, за да спрат чуждестранните доставки

03.12.2019 | 22:46 Редактор: Василена Василева
Huawei мести изследователския си център от САЩ в Канада?

Huawei Technologies планира да премести своя изследователски център от Съединените щати в Канада, заяви Рън Джънфей, основателят на китайската компания за телекомуникационно оборудване, в интервю за канадската медия The Globe and Mail, цитирано от Reuters.

Коментарът на Рън бе направен, след като Reuters съобщи в петък, че САЩ се опитват да използват властта си, за да спрат чуждестранните доставки на продукти с американски технологии към Huawei.

Министерството на търговията на САЩ през май постави китайският производител в черен списък, което ограничи бизнеса му с американски компании, като се позова за мярката на опасения за националната сигурност.

"Центърът за изследвания и разработки на Huawei ще бъде преместен извън Съединените щати. Новата локация ще бъде в Канада", заяви Рън пред Globe and Mail, като добави, че компанията ще предлага и оборудване за мобилни мрежи извън Китай.

Основателят на Huawei иска да изгради и нов завод в Европа, за да произвежда там мрежово оборудване от пето поколение (5G), като се надява да се уталожат страховете, произтичащи от твърденията на САЩ, че неговият продукт може да бъде използван от Китай за шпиониране, съобщава Тhe Globe and Mail.

Huawei не отговори на исканията за коментар. Преди това обаче предприятието отрече, че представлява риск за националната сигурност на САЩ.

Компанията е похарчила 510 млн. долара за операциите на своята изследователска група в САЩ миналата година, според доклада на The Globe and Mail, като сега е намалила работната ръка от 600 на около 250 служители.

В допълнение дъщерята на Рън - Мън Уанджоу, която е главен финансов директор на Huawei, беше арестувана от канадската полиция по американска заповед в края на миналата година. В момента тя е под гаранция и се бори срещу екстрадиция в САЩ по обвинение в нарушаване на санкциите срещу Иран.

Huawei отрече обвиненията, а Китай призова Канада да я освободи.

Коментирайки своя случай, Рън каза, че това е пример за "очевидна политическа намеса от страна на САЩ".

Oще новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК