Исторически пряк удар на Иран срещу Израел с крилати, балистични ракети и дронове

Иранските власти съобщиха за "сериозни поражения на най-голямата военновъздушна база в пустинята Негев"

14.04.2024 | 13:11 Редактор: Елеонора Танева

Иран нанесе за пръв път в историята си директен удар срещу Израел с ракети и дронове. По информация на местни медии атаката е осуетена, а Иран я определи като завършена. 99% от изстреляните ракети и дронове са прехванати, израелската армия е в пълна бойна готовност. Няма жертви при атаката, сред пострадалите има и дете. Напрежението между двете страни ескалира след нападението над посолството на Иран в Дамаск, когато при израелски въздушен удар загинаха високопоставени военни. 

Сирени прозвучаха в цял Израел, а експлозии отекнаха на няколко места по време на първата вълна от атаката на Иран с над 200 дрона. Удари бяха регистрирани срещу Тел Авив, Йерусалим, и Димона. 

"Досега прехванахме голям брой крилати ракети, балистични ракети, дронове извън Иран. Но някои попаднаха и на наша територия. Нанесени са леки щети във военен обект в южната част на страната. Няма жертви, само е пострадало малко момиче. Надяваме се тя да е добре скоро", заяви говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

Иранската държавна агенция ИРНА отбелязва, че са нанесени "сериозни поражения на най-голямата военновъздушна база в пустинята Негев".  

В същото време съюзниците на Иран - бойците на ливанската групировка "Хизбула" и йеменските бунтовници хути - извършиха нападения срещу Израел, като първите изстреляха ракети по окупираните от Израел Голански възвишения, а вторите пуснаха безпилотни самолети към израелска територия.

"Нашите отбранителни системи са разпръснати, ние сме готови за всички сценарии, независимо дали са отбранителни или нападателни. Израел е силен. Оценяваме това, че САЩ стоят до Израел. Който ни нарани, ние ще го нараним. Ще се защитаваме от заплаха безпристрастно и решително", заяви непосредствено преди атаката израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелското правителство призова жителите на редица градове да се укрият в бомбоубежища. Малко след началото на операцията в профила на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей в Х беше публикувано съобщение, в което се казва, че "дяволският режим ще бъде наказан".

"Злонамереният режим с цялата си злоба, зложелателност и прегрешения добави още една грешка към греховете си, като извърши атака срещу иранското консулство в Сирия. В този случай злонамереният режим направи погрешна крачка. Той трябва и ще бъде наказан", заяви върховният лидер на Иран  аятолах Али Хаменей.

Съседите на Израел - Йордания и Ливан - обявиха затваряне на въздушното си пространство, както и Ирак, който граничи с Иран. 

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание заради безпрецедентната иранска атака с дронове и ракети срещу Израел. Американският президент Джо Байдън  заяви, че свиква консултации със съюзниците от Г-7 , за да изработи отговор на иранските нападения срещу Израел. 

Иран обаче призова Съединените щати "да стоят настрана". 

Десетки държави, сред които и България, изразиха безпокойството си от ескалацията и призоваха за сдържаност.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС