Операцията на Иран е с кодово име "Спазено обещание", отчетена е като успешна

"Причината за операцията беше пресичането на червените линии от ционисткия режим", заявиха от иранския генерален щаб

14.04.2024 | 12:40 Редактор: Елеонора Танева
Операцията на Иран е с кодово име

Иранското военно ръководство оцени като успешна снощната масирана ракетна атака срещу Израел и предупреди, че ще нанесе още по-мащабен удар в случай на ответно израелско нападение, съобщиха Ройтерс и ДПА.

"Причината за операцията беше пресичането на червените линии от ционисткия режим“, заяви началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал Мохамед Багери, цитиран от агенция ИСНА. Той допълни, че ответните удари срещу Израел са били успешни.

Нападението с кодово наименование "Спазено обещание“ е било извършено в отговор на смъртта на високопоставени ирански офицери в Сирия при предполагаем израелски въздушен удар по иранското посолство в Дамаск по-рано този месец.

Ген. Багери допълни, че Техеран е предал през Швейцария предупреждение към Вашингтон, че подкрепа на израелски отговор срещу Иран ще доведе до това американските военни бази в региона да бъдат превърнати в цели.

"Операциите ни приключиха и нямаме намерение да ги продължаваме“, заяви генералът, който уточни, че страната му успешно е ударила две израелски военни бази, информира БТА.

Палестинската екстремистка групировка „Хамас“, която воюва вече над половин година срещу Израел в Газа, подкрепи действията на Иран.

Снимка: БГНЕС