Зеленски благодари на ЕС за 50-те млрд. евро: Решението доказва силата на единството ви

Унгарското вето върху помощта за Киев беше преодоляно

01.02.2024 | 18:59 Редактор: Вяра Димова

Европейските лидери решиха да дадат още 50 млрд. евро за Украйна от бюджета на Евросъюза. Така унгарското вето върху помощта за Киев беше преодоляно. Средствата ще бъдат предоставени в следващите четири години.

До последно днес имаше опасения, че унгарският премиер Виктор Орбан ще блокира помощта. Будапеща наложи преводите към Украйна да бъдат одобрявани всяка година, но не е предвидено право на унгарско вето. Повечето лидери бяха оптимисти, че ще се стигне до решение.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че е постигната сделка с всички 27 държавни ръководители. Убеден е, че това води до стабилно, дългосрочно и предвидимо финансиране за Украйна. От Киев Зеленски изрази благодарност. 

"Много е важно, че това решение беше взето единодушно от всички вас, от всички 27 страни членки, което още веднъж доказва силата на единството на ЕС. Продължаващата финансова подкрепа за Украйна ще укрепи дългосрочната икономическа и финансова стабилност, която е не по-малко важна от военната помощ и натиска със санкции над Русия", заяви украинският президент.

Друга обсъждана тема от евролидерите са фермерските протести, провокирани от удължаването на безмитния внос от Украйна. Българският премиер препоръча да се внимава с говоренето по темата, защото непотвърдените данни създават напрежение сред земеделците. По думите на Денков няма изключителен внос от Украйна. 

"Увеличението в бюджета на аграрния сектор за тази година е значително, ще продължим с преговорите, да видим къде ще се срещнем", обяви българският премиер.

В Брюксел Денков има и разговори за присъединяването на България към Еврозоната и премахването на сухопътните шенгенски граници. Едностранно премахване между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата, посочи премиерът. Той потвърди, че 1 януари 2025 година остава датата, на която страната ни ще се стреми да влезе в Еврозоната. 

Вижте още в репортажа.

Снимка: БГНЕС