Денков: Премахване на границите между България, Румъния и Гърция би било нарушение

В Брюксел премиерът има разговори за присъединяването на България към Еврозоната

01.02.2024 | 14:06 Редактор: Деси Николова

Европейските лидери се събраха извънредно в Брюксел, за да намерят решение по въпроса за помощта за Украйна чрез актуализация на бюджета на общността. Повечето от тях заявиха, че е възможно да се постигне споразумение, така че да бъде преодоляно унгарското вето.

Срещата е смятана за последна възможност за споразумение относно четиригодишен план за икономическо подпомагане на Украйна. Предлаганата подкрепа е на стойност 50 милиарда евро, но Унгария иска редовно преразглеждане на този бюджет чрез консенсус. По-късно през деня помощта бе официално приета.

По повод предложенията на Европейската комисия за вноса на украински земеделски стоки премиерът Николай Денков заяви, че според данните няма изключително увеличение на този внос. Той препоръча да се внимава за данните и за слухове, които създават напрежение сред земеделците. 

"Аграрният сектор в България е подпомаган. Увеличението за сектора е значително - с още 500 млн. лева. Отделно трябва да се разглеждат различните сектори. Ние искаме да помогнем на плодове, зеленчуци, малки производители, млекопроизводители. Там има специална грижа. Тази година е по-особена и за зърнопроизводителите", каза акад. Денков.

В Брюксел той има и разговори за присъединяването на България към Еврозоната и премахването на сухопътните шенгенски граници. Едностранно премахване между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата, посочи премиерът. 

Денков потвърди, че 1 януари 2025 година остава датата, на която страната ни ще се стреми да влезе в Еврозоната.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR