Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Керемедчиев: Не влезем ли в Еврозоната до юли 2025 г., няма да стане поне до 2027 г.

Можем по всяко време да поискаме нов доклад от ЕК, уточни бившият зам.-външен министър

29.01.2024 | 21:14 Редактор: Елеонора Танева

От 1 януари 2025 г. влизаме в Еврозоната, убеден е финансовият министър Асен Василев. 

"Това е повече политическо отколкото практическо решение. Видя се, че европейските институции не са склонни да си затворят очите за някои нередности, има възможност за датата, но трябва да е политическо стъкмистиката играе и в европейските институции. Да, България отговаря на всички критерии без един - инфлацията, два пъти по-висока от заложената е", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че ЕК прави доклад на всеки две години, следващият за България ще е през май-юни, но и всяка страна може да поиска допълнителен доклад по всяко време. очакванията му са тогава инфлацията да е все още висока.

"Започнахме на 12, завършихме на 8,7%, но няма да стигнем до 4. Ако поискаме втори доклад за България за декември, тогава ЕК като направи втори доклад и ще вземе друг период за изчисление, тогава би трябвало да е по-ниска в България, а в Еврозоната да е по-висока", уточни Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-външен министър посочи като неправилно разноговоренето на Асен Василев и премиера във връзка с датата на приемане на еврото: "Като се върна от Давос премиерът започна да говори за юли 2025 г., явно ни подготвя за други срокове. Юли следваща година ще има по-реално сближаване на инфлационните индекси. Това разминаване в говоренето не е добро, важно е влизането на България в Шенген, но по-важно е влизането ни в Еврозоната. Чуждестранните бизнеси гледат към България."

По думите му България няма да бъде подмината от покачване на инфлацията, каквото се случва в Европа, предвид войните, които се водят и блокирането на важни транспортни пътища. 

"Ако до края на годината или средата на 2025 г. не влезем в еврозоната поради изцяло политически причини, това се отлага напред във времето, даже 2027 г. за мен е оптимистична дата", прогнозира Керемедчиев.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.