Еврозоната - приоритет за кабинета "Денков-Габриел", но инфлацията е пречка

"Целта остава 1 януари 2025 година", заяви премиерът

20.01.2024 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Еврозоната остава приоритет за кабинета "Денков-Габриел". Инфлацията обаче може да се окаже пречка за амбициите на управляващите еврото да влезе в България от 1 януари догодина.

Месец преди ротацията - все още няма яснота какви ще бъдат промените в състава на правителството. Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел правят равносметка кои министерства се справят успешно с управленската програма.

"Това, което не сме започнали, е да обсъждаме конкретни имена, защото в момента правим анализ на работата на министрите, но процесът върви спокойно", заяви акад. Денков.

"Въз основа на това и разговора с Денков - ще се разбере. Важно е да имаме яснота как върви изпълнението на управленската програма", коментира вицепремиерът Мария Габриел.

Приоритети пред страната ни остават пълноправното членство в Шенген и приемането в Еврозоната. Инфлацията e основно предизвикателство за приемането на еврото, но сметките на управляващите са тя да бъде овладяна до 1 януари следващата година.

"Целта остава 1 януари 2025 година. Работим проактивно, но ако не успеем и бъде отложено с 6 месеца - трябва да е ясно, че това не е нещо фатално", успокои премиерът.

Денков се присъедини към притесненията на управляващото мнозинство, затова че "Възраждане" поемат председателството на парламентарната комисия за контрол над службите.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Чий приоритет- на правителството, избрано от посолството? Приоритет ли е за българските граждани? Сигнализирай за неуместен коментар