Светът остро осъди атаката на "Хамас", Байдън и Зеленски застанаха зад Израел

Жозеп Борел предупреди, че атаките причиняват дълбоки страдания на израелския народ

09.10.2023 | 13:42 Редактор: Росица Николаева

Международната общност остро осъди атаката на "Хамас" в Израел. Американският президент Джо Байдън обяви "допълнителна подкрепа" за Израел. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел предупреди, че атаките на "Хамас" причиняват дълбоки страдания на израелския народ и подкопават палестинските интереси.

Съединените щати застават плътно зад Израел в конфликта. Американският президент Джо Байдън заяви: Израел има правото да отвърне на удара. Да защити държавата и гражданите си. Това трябва да спре. Светът наблюдава.

Европейският дипломат номер едно Жозеп Борел остро се обяви срещу взимането на цивилни за заложници. "Новините за цивилни, които са взети за заложници в домовете им или в Газа са ужасяващи. Това противоречи на международното право. Заложниците трябва незабавно да бъдат освободени", подчерта Жозеп Борел.

Във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски се обяви срещу терора: Терорът отвори твърде много фронтове срещу човечеството. Войната срещу Украйна. Войната в Близкия изток. Ужасни дестабилизации в Африка. Постоянни опити за предизвикване на криза на световния пазар на храни. Да бъдеш силен при такива обстоятелства означава да се изправиш срещу терора.

Според Националния контратерористичен център на България, който заседава снощи, за страната ни няма опасност от терористична дейност. Нивото на заплаха е ниско, "трето ниво". По-сериозни мерки за сигурността се предприемат по отношение на летищата, гари, синагоги, както и спрямо туристи от Израел.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС