Безмилостни убийства на цивилни хора: Израел нареди пълна обсада на Ивицата Газа

Десетки хиляди са евакуирани

09.10.2023 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Само два дни от началото на войната в Израел бяха достатъчни крехкият мир между палестинци и евреи днес да изглежда далечен и илюзорен. Кошмарната действителност е неспирни ракетни атаки, сражения на поне десет различни локации, стотици жертви от двете страни, хиляди ранени, десетки хиляди евакуирани много десетки отвлечени.

Броят на жертвите расте, а израелското военно командване нареди пълна обсада на Ивицата Газа. Повече от 700 души са убити в Израел, откакто радикалната ислямистка групировка "Хамас" започна своето нападение в събота. 

260 от тях са избити на музикален фестивал в пустинята Негев. Въоръжени бойци избиват безмилостно цивилни. Спонтанната асоциация ни връща към Батаклан в Париж или дори към 11 септември в Ню Йорк.

"Това е "11 септември" за Израел. Ние ще направим всичко по силите си да върнем у дома нашите дъщери и синове", заяви посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан.

В ракетния отговор от страна на Израел са загинали около 500 палестинци. Над 100 хиляди са евакуирани. Училище на ООН е поразено, но липсват подробности за щетите. 

Рияд Мансур, който представлява само Палестинската автономия, съсредоточена на Западния бряг, но не и Газа, контролирана от "Хамас", призова Съвета за сигурност да се съсредоточи върху прекратяването на израелската окупация. 

В атаката срещу Израел активно участва ливанска групировка "Хизбула", а Израел открито заплаши Иран като отговорник за нападенинието. В конфликта досега са загинали хора от Франция, Камбоджа, Тайланд, Украйна и Обединеното кралство. Тайланд заяви, че 11 негови граждани се смятат за отвлечени от бойци на палестинската групировка. Мексико също обяви, че най-малко двама негови граждани вероятно са похитени. 

САЩ проверяват информации, че сред жертвите са американски граждани. Според посланика на Израел във Вашингтон Михаел Херцог, американски заложници са държани от "Хамас" в Газа. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС